Osama (r) met zijn jongste zoon Zaid (m) en zijn oudste zoon Mohmmad
NOS Nieuws

Getackelde vluchteling: hoe kan ik haar vergeven?

De beelden gingen vorige week de hele wereld over: een Hongaarse cameravrouw die een Syrische vluchteling met een kind op de arm laat struikelen. Het leidde tot het ontslag van de journaliste, maar van de man en zijn zoon hoorden we niets meer. Tot afgelopen weekend, toen ze veilig aankwamen in Duitsland.

De man is de 52-jarige Osama Alghadab en het jongetje is zijn 7-jarige zoontje Zaid, zegt Osama tegen de Britse krant Daily Mail. Zijn woede over de trappende journaliste is nog niet gezakt. "Hoe kan ik haar vergeven?", zegt hij.

Chaotisch

Hij vertelt dat het heel druk was op het veld waar het incident gebeurde. "We waren met duizenden mensen. We werden bij elkaar gehouden totdat er een volgende bus zou komen om ons naar de grens met Oostenrijk te brengen. Op een gegeven moment verloren we ons geduld. We wilden niet meer met de bus, maar lopend naar de grens."

Toen brak er paniek uit, zegt Osama. "Het was chaotisch, mensen begonnen te duwen." Hij heeft niet gezien dat de cameravrouw hem liet struikelen. "Ik zag het niet aankomen. Ik viel gewoon." Kort daarvoor zag hij al hoe een politieman zijn zoontje probeerde te laten struikelen. "Daarom had ik mijn zoon opgetild en hield ik hem vast."

Legaal

In Syrië had hij een baan als begeleider van sportleraren en daarnaast was hij trainer van een voetbalteam. "We leidden een normaal leven, tot het einde van 2012. Toen werd het vanwege de oorlog te gevaarlijk." Het gezin vluchtte naar Turkije, waarna een van zijn zonen al snel naar West-Europa reisde. Uiteindelijk zetten ook Osama en zijn jongste zoon die stap.

Via Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije en Oostenrijk kwamen ze uiteindelijk zaterdag aan in Duitsland, waar ze werden herenigd met de eerder gevluchte zoon. Osama wil dat op termijn ook zijn vrouw en twee andere kinderen naar Europa komen. "Maar ik wil niet dat ze dezelfde reis als wij moeten maken. Ik wil dat ze hier legaal heen kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl