Gerard van Olphen
NOS Nieuws

Topman verzekeraar Vivat per direct weg

De topman van verzekeraar Vivat stapt per direct op. Gerard van Olphen was sinds eind juli bestuursvoorzitter van Vivat, het oude Reaal. Volgens het persbericht zijn "Vivat en Gerard van Olphen overeengekomen dat het in het belang van het bedrijf is dat hij per 14 september terugtreedt".

De reden van het onverwachte vertrek wordt niet gegeven. Een woordvoerder wil het vertrek niet verder toelichten, maar ontkent dat er sprake is van misstappen. Bronnen rondom het bedrijf zeggen dat er verschil van inzicht is over de te volgen koers. Ook spelen culturele verschillen met de nieuwe Chinese eigenaren een rol.

De Nederlandsche Bank doet geen mededelingen over onder toezicht staande financiële instellingen, maar een woordvoerder stelt dat "er aandacht is van de toezichthouder voor dit soort zaken."

Vertrekvergoeding

De woordvoerder van Vivat wil ook niets kwijt over de hoogte van de vertrekpremie die Van Olphen meekrijgt, behalve dat deze "valt binnen de gebruikelijke wet- en regelgeving." Volgens de WBFO, de Wet Beloningsbeleid Financiële Ondernemingen, waaronder vertrekvergoedingen voor bestuurders van Nederlandse financiële instellingen vallen, bedraagt het maximaal een jaarsalaris. Doorgaans worden op voorhand al afspraken gemaakt over een vertrekregeling, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. "Daarbij is een vergoeding ter hoogte van een heel jaarsalaris gebruikelijk."

Hoeveel Van Olphen verdient bij Vivat is niet bekend, maar Van Olphen noemde het zelf "een bij een Nederlandse verzekeraar met Nederlandse klanten en wetten passend salaris". Bij SNS Reaal verdiende hij als bestuursvoorzitter 559.000 euro.

1 euro

Dit jaar werd Reaal voor het symbolische bedrag van 1 euro overgenomen door de Chinese verzekeraar Anbang en ging verder onder de naam Vivat. De overname door de Chinezen had veel voeten in de aarde. Reaal moest na de nationalisatie op last van Brussel zo snel mogelijk verkocht worden, maar veel belangstelling was er niet en Anbang bleek zelfs de enige koper te zijn.

De prijs werd ook nog eens verlaagd omdat de verzekeraar er zwakker voorstond dan gedacht en de solvabiliteit ver onder die van andere verzekeraars lag. Geen 150 miljoen maar 1 euro, plus een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro om Reaal te redden. Volgens minister Dijsselbloem had Reaal zonder Anbang geen toekomst meer gehad.

Maanden

Toezichthouder DNB had maanden nodig om te besluiten over het geven van een verklaring van geen bezwaar voor de overname door een onbekende buitenlandse partij.

Van Olphen was topman van de in 2013 genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal. Na de overname door Anbang stapte hij over naar Vivat. Tweede man Albert Bakker neemt voorlopig zijn taken over.

Vivat heeft een balanstotaal van 60 miljard euro, zes miljoen polishouders en, beheert 47 miljard euro aan pensioen- en verzekeringsgeld. Bij Vivat werken vierduizend mensen (3700 fte's).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl