NOS Voetbal

Van Marwijk dacht "wegwezen" toen hij Saudi's zag rennen

Van Marwijk: het waren geen gewone vuurpijlen

"Op een gegeven moment kwam er een vlak achter mij terecht. Tientallen Saudi's renden weg, toen dacht ik ook: wegwezen." Bert van Marwijk blikt in Studio Voetbal terug op zijn hectisch verlopen tweede wedstrijd als bondscoach van Saudi-Arabië.

De WK-kwalificatiewedstrijd bij Maleisië werd in de slotfase gestaakt, nadat Maleisische fans vuurwerk, fakkels en rookbommen op het veld gooiden toen Van Marwijks ploeg op 2-1 kwam.

Oudjaar

"Het was wel een avontuur, zeg", vertelt Van Marwijk. "Er zaten zo'n 10.000 supporters in het stadion en daar kwamen er later nog eens tienduizenden bij. Er was een hoop lawaai en toen begonnen ze met vuurwerk te schieten."

Dat was niet zomaar vuurwerk. "Er zijn er wel zeven afgeschoten die ik niet heb met Oudjaar. We hoorden pas achteraf dat het tegen de Maleisische bond gericht was. Na de wedstrijd hadden wij ook totaal geen problemen."

Van Marwijk moet rennen voor vuurwerk

Onthoofdingen

Van Marwijk heeft er nu twee wedstrijden opzitten met Saudi-Arabië en zijn debuut is hem goed bevallen. De situatie met de mensenrechten in het land (op een overval staat bijvoorbeeld nog de doodstraf) zijn voor hem geen belemmering.

"Dan kunnen we wel een tijdje doorgaan. Toen onze koning er op condoleancebezoek was, werd er niks van gezegd. Sport moet verbroederen en niet verdelen. Ik ben daar niet op een politieke reis, ik ben daar als coach."

Van Marwijk versus Mulder: jij wilde toch mee?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl