Bezoeker van het Harry Mulisch Huis in Amsterdam
NOS Nieuws

Miljoen bezoekers voor bedreigde Open Monumentendag

De Open Monumentendag heeft dit weekend ruim een miljoen bezoekers getrokken, zegt de organisatie op basis van een eerste inschatting.

Het was de 29ste editie van de Open Monumentendag. Twee dagen lang stonden de deuren open van 5000 kastelen, kerken, molens, gemeentehuizen, herenhuizen, boerderijen en andere historische panden.

Ook waren er panden open voor bezoekers die meestal niet toegankelijk zijn.

'Kunst en ambacht'

Het thema was dit jaar 'kunst en ambacht', waarbij aandacht werd gevraagd voor het verdwijnen van oude ambachten. Ambachtslieden lieten hun werk zien dat meestal te maken had met het monument waarin het werd getoond.

Een van de best bezochte monumenten was het stadhuis van Delft met 10.000 bezoekers. In de Haagse Ridderzaal en Eerste Kamer lieten zo'n 8000 mensen zich rondleiden.

Ook het huis van schrijver Harry Mulisch aan de Leidsekade in Amsterdam was opengesteld. Veel bezoekers grepen de gelegenheid aan om een kijkje in zijn werkkamer te kunnen nemen. De ruimte staat vol boeken, kunstwerken en objecten die verwijzen naar het leven en werk van de auteur die in 2010 is overleden.

Noodklok

Eerder deze week luidde Pieter van Vollenhoven in De Telegraaf de noodklok over de toekomst van de Open Monumentendag. Hij vreesde dat deze editie weleens de laatste zou kunnen zijn, omdat sponsors zich terugtrekken vanwege de crisis.

Van Vollenhoven is voorzitter van het comité van aanbeveling van de Stichting Open Monumentendag. Volgens hem komt de organisatie voor volgend jaar 250.000 euro tekort.

De Open Monumentendag is een van de grootste, gratis toegankelijke culturele evenementen van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl