NOS Voetbal

'Erin geloven. Want wij zijn toch PSV?!'

'Ik dacht: o mijn god, heb ik dit weer?

Na een afwezigheid van zes jaar is PSV weer terug in de Champions League. De campagne op het hoogste Europese clubniveau begint met een thuiswedstrijd tegen Manchester United. En dat doet de gedachten al snel afdwalen naar het jaar 2000, toen de Britse grootmacht ook al in de groepsfase te gast was in Eindhoven.

"Manchester United was toentertijd ook al een van de grotere clubs in de wereld", verduidelijkt Chris van der Weerden, destijds vleugelverdediger bij PSV, de verhoudingen. "Dus dan weet je dat je gedurende de wedstrijd niet de bovenliggende partij zal zijn."

Die inschatting maakte Alex Ferguson ook. Vandaar dat de manager van de Red Devils niet schroomde de vedetten David Beckham en Ryan Giggs aan de kant te houden. Bij PSV leidde die hooghartigheid tot grote irritatie. "We maakten elkaar allemaal gek: wat denken ze hier te komen doen?! Dat was eigenlijk onze hele wedstrijdbespreking: we knallen er flink tegenaan."

Ommekeer

Door alle goede bedoelingen kon al na twee minuten een streep, toen balverlies van Wilfred Bouma op het middenveld tot een strafschop voor de Engelsen leidde. Die buitenkans was welbesteed aan Paul Scholes. Diezelfde Bouma, toen nog de linksbuiten van PSV, nam kort daarop echter de 1-1 voor zijn rekening en daarmee de ommekeer in de wedstrijd.

Dankzij een goal van middenvelder Mark van Bommel voor rust en een verwoestende pegel van spits Mateja Kezman daarna kreeg Manchester United, met doelman Raimond van der Gouw onder de lat, met 3-1 om de oren. De verrassende zege staat bij menig PSV'er in het geheugen gebeiteld.

"Het kon toen, dus waarom kan het nu niet?", wil Van der Weerden de huidige selectie van PSV meegeven. "Erin geloven", voegt Bouma, destijds een van de hoofdrolspelers, eraan toe. "Want wij zijn toch PSV?!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl