De spelers van Feyenoord komen bij elkaar voor de wedstrijd tegen Willem II (2014)
NOS Voetbal

Andere doelstelling Feyenoord: terecht of niet?

Exact een jaar geleden, op 13 september 2014, speelden Feyenoord en Willem II in De Kuip tegen elkaar. Het was de eerste wedstrijd na het sluiten van de transfermarkt, waarbij Kenneth Vermeer en Colin Kazim-Richards debuteerden voor Feyenoord. De eerste wedstrijd ook nadat technisch directeur Martin van Geel de doelstelling voor het nieuwe seizoen uitsprak: Feyenoord moest meestrijden om de titel.

Het liep voor de Rotterdammers uit op een deceptie. Feyenoord verloor met 2-1 en verspeelde in die periode zo veel punten dat het kampioenschap, voor het seizoen goed en wel was begonnen, al bijna onhaalbaar was geworden.

De spelers van Willem II vieren de 2-1 zege in De Kuip

Nieuw seizoen, nieuw doel

Een jaar later staan Feyenoord en Willem II opnieuw tegenover elkaar in Rotterdam. Ook nu weer het eerste duel na het sluiten van de transfermarkt en het uitspreken van de doelstelling door Martin van Geel. Rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal is dit jaar het streven, over de titel wordt niet gesproken.

Is de selectie van Feyenoord dit seizoen dan zo veel minder dan een jaar geleden? Of is de clubleiding gewoon voorzichtiger geworden? Het duel met Willem II is een mooi moment om de balans op te maken, kijkend naar de basis van vorig seizoen en de vermoedelijke opstelling van zondagmiddag.

Opstellingen vergeleken

Vorig seizoen begon Feyenoord met Vermeer, Wilkshire, Van Beek, Mathijsen, Kongolo, El Ahmadi, Immers, Vilhena, Schaken, Te Vrede en Boëtius.

Giovanni van Bronckhorst kiest vanmiddag vermoedelijk voor Vermeer, Karsdorp, Van Beek, Van der Heijden, Kongolo, El Ahmadi, Immers, Vejinovic, Kuyt, Kazim Richards (of Kramer) en Basacikoglu.

De vetgedrukte spelers zijn 'nieuw' in vergelijking met een jaar eerder. De opstelling ziet er op zes plaatsen anders uit. De wijzigingen: twee verdedigers, een middenvelder en de volledige aanval.

"Europees voetbal halen is het doel", volgens Feyenoord-directeur Martin van Geel
Sven van Beek en Terrence Kongolo speelden vorig seizoen al in De Kuip

Verdediging

Met Rick Karsdorp heeft Feyenoord een speler die zijn concurrent Wilkshire vorig seizoen al uit de basis speelde. Dat is een kwalitatieve vooruitgang. Karsdorp kampte met liesklachten, maar lijkt op tijd fit. Met de concurrentie achterin is het wel de vraag of Karsdorp, die tegen PSV werd gepasseerd, een kans krijgt.

Sven van Beek speelde namelijk op die positie tegen PSV. Hij oogde echter onwennig. Van Beek is meer een centrale verdediger dan een rechtsback. Achter de naam van Eric Botteghin staat nog een vraagteken. Als hij niet voldoende fit is, komt Van Beek zeer waarschijnlijk centraal te staan en speelt Karsdorp rechtsback.

Zeker is dat Jan-Arie van der Heijden de tweede centrale verdediger is. Hij is naar Rotterdam gehaald als vervanger van Joris Mathijsen. De oud-international bracht veel ervaring mee, maar Van der Heijden is een stuk jonger. In elk geval heeft Feyenoord in de verdediging meer keuzes dan vorig jaar.

Marko Vejinovic is overgekomen van Vitesse als vervanger van de naar Southampton vertrokken Jordy Clasie

Middenveld

Het middenveld ziet er voor een groot deel hetzelfde uit. Belangrijkste verandering is de komst van Marko Vejinovic. Hij speelt op de plek van de naar Southampton vertrokken Jordy Clasie, die vorig seizoen overigens ontbrak tegen Willem II.

Vejinovic begon sterk in Rotterdam, maar na de topper tegen PSV was er ook kritiek. Hij was onzichtbaar, maakte fouten en kon zijn ploeg niet bij de hand nemen. Tonny Vilhena, vorig jaar in de basis tegen Willem II, is inmiddels naar het tweede plan verdrongen. Hij traint hard en valt af en toe in, maar een basisplek lijkt er niet meer in te zitten.

Het verlies van Clasie doet zich voelen in Rotterdam, de aanvoerder speelde een belangrijke rol in het spel van Feyenoord. Maar verder lijkt het middenveld niet aan kwaliteit te hebben ingeboet.

Colin Kazim-Richards en Michiel Kramer strijden om de spitspositie bij Feyenoord

Aanval

Het is bij Feyenoord de linie met de meeste veranderingen ten opzichte van vorig seizoen. Schaken, Te Vrede en Boëtius zijn vertrokken. Feyenoord haalde Dirk Kuijt, Michiel Kramer en Eljero Elia naar De Kuip. Colin Kazim-Richards en Bilal Basacikoglu stonden vorig seizoen ook al onder contract.

Basacikoglu was in de eerste weken bij bijna elk doelpunt van Feyenoord betrokken, maar toch wordt verwacht dat de buitenspeler binnenkort zijn basisplaats zal verliezen aan nieuwe aanwinst Elia, die indruk maakt op de trainingen. Feyenoord lijkt op deze positie in elk geval sterker dan vorig seizoen, met Ruben Schaken.

Dat geldt ook voor de spitspositie, waar zowel Kazim-Richards, Kramer als Kuijt goed uit de voeten kan. Kazim-Richards kreeg aanvankelijk de voorkeur, maar het is wachten op de eerste basisplaats voor Kramer. De 35-jarige Kuijt is aanvoerder, maar zoekt nog naar zijn beste plek in het elftal. Hij is nog niet in topvorm, maar was met drie benutte strafschoppen wel belangrijk.

Conclusie

Als deze vergelijking iets duidelijk maakt, is het wel dat Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst ruimer in de keuzes zit dan zijn voorganger Fred Rutten. Hoewel de doelstelling van Feyenoord minder ambitieus is dan vorig seizoen, kan dat dus niet liggen aan het spelersmateriaal. Daarin is Feyenoord er niet op achteruit gegaan.

Alle posities zijn dubbel bezet en dat illustreert dat de selectie van Feyenoord sterker is dan vorig seizoen. Conclusie: het aanpassen van de doelstelling door Martin van Geel is gebaseerd op voorzichtigheid en bescherming van Van Bronckhorst als nieuwe trainer. Want met deze selectie moet de ploeg kunnen meestrijden om de titel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl