NOS Wielrennen

'Op minder dan vijftig kilometer zie je je droom in rook opgaan'

Bij Giant-Alpecin voelen ze zich als een leeggelopen ballon. Het had een historische dag kunnen worden, maar Tom Dumoulin was niet meer de renner die hij de afgelopen weken was. De tank was leeg. Op de voorlaatste klim moest Dumoulin Fabio Aru en de andere klassementsrenners laten gaan.

"We waren voor vandaag niet zeker van de overwinning", zegt ploegleider Addy Engels, "maar op het podium hadden we wel gerekend. Het had gekund, op een klein moment is het misgegaan."

Engels had goede hoop dat Dumoulin zijn trui kon verdedigen, ook nog nadat Dumoulin een klein gaatje moest laten met Aru. "Toen hij de eerste aanval pareerde had ik nog het gevoel dat het goed zou komen. Hij had alles onder controle en reed een eigen tempo."

Maar dat bleken de voortekenen van de inzinking van Dumoulin. Want niet veel later reden Aru en de andere klassementsmannen definitief weg bij de drager van de rode trui.

"Juist vandaag blijkt dat hij de afgelopen dagen ietsje minder sterk was. Dat zie je niet aan waarden, hij levert de laatste dagen echt goede vermogens. Maar dat deed hij eerder mentaal dan fysiek. Dat wist niemand, alleen Tom gaf aan dat hij iets minder aan het worden was. Dat is normaal aan het einde van een grote ronde."

De dag van Dumoulin

"Op minder dan vijftig kilometer van de finish zie je je droom in rook opgaan", treurt Engels. "Maar de grote winst is dat hij een ronde drie weken kan volhouden op dit niveau en daar moet je op blijven hameren, hoe moeilijk dat ook is na vandaag. Hij heeft een fantastische ronde gereden, met twee dagzeges. Hoed af voor heel de ploeg en groot respect voor wat hier gepresteerd is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl