In de IJsselhallen in Zwolle is noodopvang geregeld voor 300 vluchtelingen
NOS NieuwsAangepast

Aantal vluchtelingen in Nederland flink gestegen

Het aantal vluchtelingen dat asiel vraagt in Nederland, is de afgelopen week weer flink gestegen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kwamen de laatste dagen 2400 mensen naar Nederland.

Vorige week waren dat er 1800 en de weken ervoor gemiddeld duizend per week. De stijging levert het COA problemen op met de huisvesting.

Daarom wordt het leger ingezet. Defensie levert 500 bedden in de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot.

Weert

Staatssecretaris Dijkhoff heeft de gemeente Weert gevraagd om nu al te beginnen met de opvang van vluchtelingen in een voormalige kazerne. Er is een groot tekort aan opvang, zei hij in Weert.

De gemeente heeft begrip voor het verzoek van Dijkhoff, maar zegt dat eerst de omwonenden nader geïnformeerd moeten worden en dan moet er ook nog een openbare raadsvergadering worden gehouden over de komst van het nieuwe asielzoekerscentrum. Het is de bedoeling dat daar de komende vijf jaar duizend vluchtelingen worden gehuisvest.

Noodopvang IJsselhallen

"Het verzoek stelt het gemeentebestuur voor een groot dilemma. Op humanitair vlak is er heel veel begrip, aan de andere kant hebben we ook een grote verantwoordelijkheid richting onze inwoners. Wij hebben het draagvlak van onze inwoners hard nodig om de vluchtelingen de komende 5 jaar in onze samenleving op te nemen. Vandaar dat we negatief geantwoord hebben op het verzoek van de staatssecretaris."

Maandag wordt een informatieavond gehouden voor de inwoners. En in verband met de oproep van Dijkhoff wordt de raadsvergadering vervroegd van donderdag naar dinsdag.

IJsselhallen Zwolle

In de IJsselhallen in Zwolle worden wel per direct slaapplaatsen ingeruimd voor 300 vluchtelingen. Dat heeft de gemeente vanavond besloten. Het COA heeft B en W net als Weert dringend gevraagd acute opvang te verzorgen.

De nieuwe vluchtelingen krijgen tot woensdag opvang. Het is nog onduidelijk waar ze daarna worden opgevangen. In de IJsselhallen verblijven al sinds juli 400 asielzoekers die daar tot het eind van het jaar mogen blijven. En enkele weken geleden werd besloten om nog eens 200 Syriërs onderdak te geven. Ook deze groep mag daar maar een paar dagen blijven.

Het is onduidelijk of het COA ook andere gemeenten heeft gevraagd om vluchtelingen onmiddellijk te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl