Deze jongetjes met een verzameling patroonhulzen
NOS Nieuws

'Overal in Cizre zie je granaatinslagen en kogelgaten'

Het is druk in de straten van de Turkse stad Cizre, nu het uitgaansverbod is opgeheven. In de stad in het zuidoosten van Turkije werd dagenlang gevochten tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK. Van vorige week vrijdag tot 06.00 uur vanochtend was de stad afgesloten en moesten bewoners verplicht binnenblijven. Nu de bewoners voor het eerst in acht dagen weer naar buiten mogen, gaan ze massaal de straat op om de schade op te nemen en familie op te zoeken.

De afgelopen dagen lukte het correspondent Lucas Waagmeester niet om de stad te bereiken, maar inmiddels kunnen journalisten Cizre weer in. Volgens Waagmeester zien delen van het stadje eruit als zwaar gehavend oorlogsgebied. "Op sommige plekken zijn hele huizenblokken beschadigd. Overal zie je granaatinslagen en kogelgaten. Je ziet dat militanten zich hebben verschanst in huizen en straten en dat er duidelijk is geprobeerd om ze te verdrijven."

Geen water of stroom

Waagmeester sprak met een docent Engels, die vertelde dat hij thuis acht dagen geen water of elektriciteit had. "Het telefoonnetwerk lag er ook uit. Mensen konden niet naar buiten en wisten dus niet wat er om de hoek gebeurde. Iedereen in de stad maakte zich zorgen over hun familie en vrienden die een paar straten verderop wonen."

De afgelopen week kwam niemand Cizre in of uit. Inmiddels zijn de militaire blokkades opgeheven. Op zijn weg naar de stad kwam Waagmeester wel een aantal checkpoints tegen, maar hij kwam overal langs. Nu de stad weer toegankelijk is, zijn ook bewoners van omringende plaatsen in groten getale naar Cizre gekomen om familie te bezoeken.

  • Lucas Waagmeester / NOS
    Dit is van deze vlag overgebleven na negen dagen strijd
  • Lucas Waagmeester / NOS
    Dit was een bakkerswinkel
  • Lucas Waagmeester / NOS
    Straatbeeld na de opheffing van het uitgaansverbod
  • Lucas Waagmeester / NOS
    Straatbeeld na de opheffing van het uitgaansverbod

Helemaal veilig is het niet. "Er zijn op veel plekken boobytraps gevonden. Die worden nu gemarkeerd. Er zouden ook mogelijk nog niet ontplofte granaten liggen."

Ondertussen proberen de bewoners na acht dagen van beleg de stad weer te bevoorraden. "Er wordt alweer een heleboel aangesleept. Ik zag kisten met tomaten, busjes vol water", aldus Waagmeester.

Strijd tussen Turks leger en PKK laait op in Cizre

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl