Een man draagt een gewonde baby na een bombardement in Douma
NOS Nieuws

'Nog eens een miljoen Syriërs op de vlucht'

Als de oorlog in Syrië niet snel wordt beëindigd, slaan de komende maanden nog eens een miljoen Syriërs op de vlucht. Daarvoor waarschuwt een hoge VN-functionaris. Een deel van die mensen verplaatst zich binnen Syrië, maar Europa moet volgens hem ook weer rekening houden met een grote vluchtelingenstroom.

Sinds de oorlog in 2011 uitbrak zijn al meer dan vier miljoen Syriërs het land ontvlucht en hebben bijna acht miljoen mensen zich binnen Syrië zelf verplaatst. Zo'n 250.000 mensen zijn bij het geweld omgekomen.

De VN-functionaris wil dat er meer geld wordt uitgetrokken om de inwoners van Syrië beter te beschermen.

Tweede Wereldoorlog

"Als er niet snel actie wordt ondernomen, krijgt Europa te maken met hetzelfde probleem als de crisis die leidde tot de oprichting van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in 1950", zegt de VN-functionaris.

Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog sloegen tientallen miljoenen mensen op de vlucht of werden uit hun land verdreven. De UNHCR werd opgericht om vluchtelingen te ondersteunen met opvang, terugkeer, of vestiging in een ander land.

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië heeft bekendgemaakt dat het zo'n 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt. De Golflanden liggen onder vuur, omdat ze te weinig vluchtelingen zouden opvangen. "Wij vangen deze mensen niet op in kampen die in strijd zijn met de waardigheid en veiligheid", zegt een Saudische regeringsfunctionaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl