Vluchtelingen in Hongarije
NOS Nieuws

Oostenrijkse premier: Hongaars beleid doet denken aan Holocaust

De Oostenrijkse bondskanselier Faymann heeft in een interview met het Duitse blad Der Spiegel de vluchtelingenpolitiek van de Hongaarse premier Orbán vergeleken met de nazipolitiek tegenover de Joden.

"Vluchtelingen in treinen stoppen en ze laten geloven dat ze ergens anders heen gaan, doet denken aan de donkerste periode van ons continent", zegt de sociaaldemocratische premier in een interview met het Duitse blad Der Spiegel.

De Hongaarse spoorwegen brachten vorige week vluchtelingen vanuit Boedapest naar een opvangkamp, terwijl ze dachten dat ze naar Oostenrijk gingen.

Auschwitz

In de Tweede Wereldoorlog vocht Hongarije mee aan de zijde van nazi-Duitsland. In 1944 werden honderdduizenden Hongaarse joden met steun van de Hongaarse autoriteiten, de Hongaarse politie en de extreemrechtse Pijlkruisers op de trein naar het vernietigingskamp Auschwitz gezet.

Premier Orbán voert volgens de Oostenrijkse bondskanselier een schrikbewind. "Het is onverdraaglijk dat hij mensenrechten afhankelijk maakt van het geloof dat iemand heeft", zegt Faymann.

Vluchtelingenquota

Oost-Europese landen willen niet instemmen met vluchtelingenquota. Faymann noemt dat onacceptabel. Hij vindt dat die landen financieel gekort moeten worden, bijvoorbeeld op geld dat ze krijgen uit de structuurfondsen van de EU.

In een interview met een ander Duits blad, Bild, zei premier Orbán dat de EU geld moet geven aan de buurlanden van Syrië om vluchtelingen op te vangen. Alleen dan droogt de stroom migranten in Europa volgens hem op.

Orban beschuldigt Duitsland, Zweden en Oostenrijk ervan door hun ruimhartige beleid de vluchtelingencrisis mede te hebben veroorzaakt.

Faymann zegt daarover in der Spiegel dat deze landen alleen maar hun verantwoordelijkheid nemen bij de opvang van oorlogsvluchtelingen. Orbán zegt volgens hem ten onrechte dat het economische gelukzoekers zijn. Ook voor de crisis begon kwamen er al 300.000 vluchtelingen naar Duitsland en 50.000 naar Oostenrijk, aldus Faymann.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl