Een fruitteler in de Betuwe met het nieuwe perenras.
NOS Nieuws

'Een sappige peer die niet in je mouw lekt'

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

Een peer die lekt nadat je er je tanden in hebt zet. Je zou zeggen, er zijn ergere dingen in de wereld. Maar de Nederlandse consument maakte zich er blijkbaar druk over en dus hebben fruittelers in de Betuwe tien jaar lang gebroed op een alternatief, een nieuw perenras. En hij komt eraan: de Migo. Een peer die dus niet lekt, zo beloven de telers.

"Naast perenliefhebbers zijn er ook veel perenhaters in het land", zegt Leonard Kampschöer, commercieel directeur van fruittelerscoöperatie Fruitmasters in Geldermalsen. "Uit onderzoek blijkt dat die mensen een peer willen die ook onderweg makkelijk te eten is. Een peer die stevig is, lang houdbaar, fris en sappig, maar niet op je kleren lekt."

Zodoende. Met de nieuwe peer hopen de fruittelers alle Nederlanders voor zich te winnen, en niet slechts een deel. Opvallend is dat je in de supermarkt wordt doodgegooid met de vele soorten appels: Elstar, Jonagold, Kanzi en Gala. Maar qua peren is er weinig keuze: in negen op de tien gevallen kopen klanten de Conference. Daar komt vanaf november dus de Migo bij.

Kampschöer: "De Nederlandse consument heeft behoefte aan meer keuze en aan vernieuwing. Zeker de jeugd. Dat bleek ook uit het onderzoek."

Perenland

Nederland is een perenland bij uitstek. Het klimaat is optimaal en het areaal van peren neemt toe. "Met peren kunnen we ons onderscheiden in Europa. Daarom willen we de komende jaren de productie van de Migo fors opvoeren", aldus de commercieel directeur.

In dit eerste jaar hopen zo'n vijftig telers 200.000 kilo te oogsten. Omdat dat nog maar een zeer beperkte oogst is, zullen de Migo-peren alleen begin november in de winkels liggen.

Overigens kan de peer nog lang niet tippen aan de populariteit van de appel. Per jaar consumeert een gemiddeld huishouden 20 kilo appels en 'slechts' 5 kilo peren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl