Bisschop Antoon Hurkmans tijdens een kerstnachtmis in de Sint-Janskathedraal
NOS Nieuws

Bisschop Hurkmans van Den Bosch vertrekt

Bisschop Hurkmans van Den Bosch heeft zijn vertrek aangekondigd. In een brief aan zijn bisdom zegt hij dat hij in juni aan paus Franciscus heeft gevraagd te mogen stoppen en dat de paus daar nu mee heeft ingestemd.

"Sinds juli 2014 ontbreken mij de krachten om mijn werk ten volle uit te oefenen", schrijft de 71-jarige Hurkmans. "Door goede medische zorg heb ik wel wat aan krachten herwonnen, maar onvoldoende om mijn dienstwerk weer volledig op te pakken."

"Dit was geen makkelijke stap. Graag was ik tot mijn vijfenzeventigste jaar in mijn functie gebleven." De afgelopen jaren werd Hurkmans bijgestaan door een hulpbisschop.

Kruidenier

Antoon Hurkmans werd in 1998 geïnstalleerd, als opvolger van monseigneur Ter Schure. Hij was eerder rector van de priesteropleiding van het bisdom en had, voordat hij priester werd, een kruidenierszaak.

Hurkmans kwam in 2010 in het nieuws toen een priester uit zijn bisdom een homoseksuele prins carnaval de hostie weigerde. Hurkmans nam het voor de pastoor uit Reusel op en zei vast te willen houden aan het standpunt van Rome dat praktiserende homoseksuelen niet ter communie mogen gaan. Dat leidde tot protesten van het COC in de Sint-Janskathedraal.

Totdat de Rooms-Katholieke Kerk een opvolger kan aanwijzen, zal Hurkmans aanblijven als bisschop. Daarna is hij van plan in zijn geboorteplaats Someren te gaan wonen. "Ik hoop daar opnieuw thuis te geraken, al zal ik ’s-Hertogenbosch gaan missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl