NOS NieuwsAangepast

'Biologisch' groeit 20 procent

Echt nieuw is het niet, maar het raakt de laatste jaren wel steeds meer in trek: biologisch eten. In 2009 maakte de sector al een groei van 12 procent door en in de afgelopen drie kwartalen kwam de groei uit op zeker 20 procent. Dat is de grootste groei in tien jaar.

In vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2009 werd er vooral meer biologische zuivel verkocht. Ook kiezen consumenten vaker voor biologische koffie, thee, cacao en vleeswaren.

Verslaggever Marieke de Vries ging daarom kijken op een boerderij waar op biologische wijze wordt geproduceerd. Melkveehouder Piet Kaatee uit Heiloo is zo'n biologische boer. Hij houdt al drie jaar 130 zogenoemde blaarkoppen. Die koeien zijn bij uitstek geschikt voor biologische houding, omdat ze lichamelijk erg sterk zijn en daardoor minder vaak medicijnen nodig hebben.

Sober dieet

De blaarkoppen kunnen bovendien prima uit de voeten met een veel soberder dieet dan gewone melkkoeien krijgen, de zogenoemde Holstein-Friesian.

Kaatee hoort bij een kleine minderheid. Van de 19.000 Nederlandse melkveehouders, produceren er slechts 320 op biologische wijze.

Bekijk rechts op deze pagina een interview met Piet Kaatee, waarin hij vertelt over zijn blaarkoppen.

De opkomst van biologisch eten betekent ook meer werk voor de inspecteurs van Skal, de voormalige Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten. Skal is het controleorgaan van de overheid voor biologische keurmerken; de inspecteurs zien er op toe dat iedere biologische producent zich aan de regels van het keurmerk houdt.

Skal trekt nu met zo'n veertig inspecteurs langs 3100 bedrijven. Ieder jaar komen er honderd bedrijven bij die een biologisch keurmerk willen voeren.

'Hard nodig'

Hun werk is hard nodig, vinden de inspecteurs zelf, want 'biologisch' houdt veel meer in dan 'ik kies bewust', 'fairtrade' of 'gezonde keuze'.

Marieke de Vries liep met Skal-inspecteur Erwin Kuiper over de boerderij van Piet Kaatee en vroeg hem waar hij tijdens zijn inspectie op let.

Bekijk de video rechts op deze pagina.

Vanavond kunt u in het NOS Acht Uur Journaal kijken naar een reportage van Marieke de Vries over de opkomst van biologisch eten. Dan zullen ook de nieuwe cijfers over de opkomst van biologisch voedsel bekend worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl