De publieke tribune is gevuld met Groningers, minister Kamp wacht tot het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning begint
NOS Nieuws

Boek Srebrenica en foto Kamp winnen prijs

De prijs voor het beste politieke boek gaat dit jaar naar Frank Westerman voor 'De slag om Srebrenica'. De onderscheiding voor de beste foto is voor Dirk Hol. Hij fotografeerde minister Kamp voor een Kamerdebat over de gaswinning.

Aan zowel de 'Prinsjesboekenprijs' als de 'Prinsjesfotoprijs' is een bedrag verbonden van 2500 euro.

Indringend

Het boek van Frank Westerman is gekozen uit 42 titels. Volgens de jury verbindt Westerman "de persoonlijke, maatschappelijke en politieke geschiedenis in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dicht bij komt".

De jury vindt dat Westerman indringend duidelijk maakt dat politiek niet om zichzelf draait, maar om het leven van mensen.

Democratisch spel

Op de winnende foto van Hol is Kamp op de rug te zien. Op de publieke tribune zitten boze Groningers. De foto is gekozen uit 70 inzendingen.

Volgens de jury wordt duidelijk hoe "Kamp in eenzaamheid de gemoederen van het land moet trotseren". De jury vindt dat het beeld goed laat zien hoe het democratische spel moet worden gespeeld: met publiek en in de openbaarheid.

De jury van de Boekenprijs stond onder leiding van ProDemos-voorzitter Kars Veling. Fotograaf Vincent Mentzel leidde de fotojury. De prijzen zijn onderdeel van ​het Prinsjesfestival, dat deze dagen wordt gehouden ter ere van "onze democratische rechtstaat".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl