NOS Nieuws

Koenders erg bezorgd over Russische militairen in Syrië

Minister Koenders maakt zich zorgen over berichten dat Rusland militairen en materieel naar Syrië heeft gestuurd om het regime van president Assad te helpen. Eerder spraken de NAVO en het Witte Huis hun verontrusting al uit.

Koenders zei dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat Rusland militair bij Syrië betrokken is. Hij hoopt dat in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, later deze maand, een nieuwe poging wordt gedaan om "alle partijen op één lijn te krijgen". Volgens hem heeft niemand belang bij de totale ineenstorting van Syrië.

Wespennest

Als allerlei landen militaire middelen gebruiken, is Koenders bang dat Syrië een nog groter wespennest wordt dan het nu al is. Hij wil niet vooruitlopen op een eventueel besluit van het kabinet om mee te doen aan bombardementen boven Syrië. In de Tweede Kamer is een meerderheid daarvoor, maar het kabinet is nog niet zo ver.

Koenders vindt de situatie in Syrië veel ingewikkelder dan in Irak. "We willen allemaal de mensen in Syrië beschermen, maar dat moet op een manier gebeuren die de zaak niet erger maakt." Hij laat zich niet opjagen. "Bij interventies moet je niet over een nacht ijs gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl