NOS Nieuws

Demente ouderen gelukkiger door 'opplakdeur' uit verleden

Demente ouderen gelukkig door "opplakdeur"

Door verslaggever Trudy van Rijswijk

Demente bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen worden gelukkiger en voelen zich meer thuis wanneer een afbeelding van een bekende voordeur uit het verleden op hun nieuwe voordeur wordt geplakt. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. True Doors heten deze deuren en ze worden gebruikt om de bewoner iets aangenaams uit het verleden mee te geven.

Voordat de deur wordt geplaatst wordt er met de bewoner of familie gesproken over een woning waar positieve herinneringen aan zijn. Van dat huis wordt de deur gefotografeerd of als de deur niet meer bestaat, wordt met fotoshoppen net zolang gezocht tot een goed gelijkende deur is gevonden.

Werk aan de winkel

Het Trimbos Instituut heeft een klein onderzoek uitgevoerd, omdat nog maar een paar zorginstellingen de deuren gebruiken. Maar volgens de onderzoekers is het van belang om goed te meten wat de verschillende pogingen om de zorg voor dementen te verbeteren, opleveren. "Met het oog op de te verwachte groei van het aantal patiënten is het van belang om zo veel mogelijk projecten die de bedoeling hebben de patiënt meer een thuisgevoel te geven goed te monitoren", zegt Iris van Asch van het Trimbos Instituut.

Verzorgingshuis D'n Aok in Veenendaal heeft meegedaan met de proef en de resultaten zijn zo bemoedigend dat uitbreiding van onderzoek naar andere mogelijkheden beslist nodig is. "Er is nog een hoop werk aan de winkel", zegt onderzoeker Iris van Asch.

Een van de bewoners van verpleeghuis D'n Aok voor haar 'nieuwe' voordeur

Eigen huisje

Volgens medewerkers van het verzorgingshuis hebben bewoners het idee dat ze een eigen huis hebben in plaats van een kamer in een woongroep. Meerdere bewoners van D'n Aok omschrijven hun kamer als "mijn huisje". Daarnaast kunnen de bewoners zich ook beter oriënteren, nu de deuren niet meer op elkaar lijken, maar allemaal verschillend zijn.

Behalve de uitstraling is ook de stemming in de gang beter. Medewerkers hebben nu een makkelijk aanknopingspunt om in gesprek te gaan met de bewoners. Sommige familieleden geven aan dat zij ook meer over het verleden zijn gaan praten, omdat zij ook herinneringen hebben aan de voordeur.

Een verpleegkundige van D'n Aok zegt: "Je hebt, omdat ze een eigen voordeur hebben, echt het gevoel dat je bij de mensen thuiskomt en niet in een instelling. Ze hebben echt een huisje gekregen, met een eigen voordeur en dat is prachtig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl