Premier Rutte in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Rutte: investeren in opvang in de buurt van brandhaarden

Premier Rutte wil dat vluchtelingen die in landen als Libanon, Turkije en Jordanië worden opgevangen perspectief krijgen op werk. Kinderen moeten onderwijs kunnen krijgen in de opvangkampen.

Door die betere opvang in de eigen regio is het niet meer nodig dat vluchtelingen naar Europa komen, denkt Rutte. Het geld dat dan bespaard wordt op de opvang in Europa wil hij investeren in de veilige gebieden in de buurt van de brandhaarden.

Erbarmelijke omstandigheden

In het debat in de Tweede Kamer zei hij te verwachten dat er in Europa voldoende steun zal zijn voor de Nederlandse plannen. Als dat zo is, zal ons land meewerken aan de opvang van ruim 7000 acute vluchtelingen die zich de afgelopen tijd in landen als Griekenland, Italië en Hongarije hebben gemeld.

Oppositiepartijen hoonden de plannen van Rutte weg. SP-leider Roemer noemde het onrealistisch om te denken dat vluchtelingen aan werk kunnen worden geholpen in landen als Libanon. Velen verblijven daar al jaren in erbarmelijke omstandigheden.

Piept en kraakt

Ruim 95 procent van de vluchtelingen uit Syrië wordt nu al opgevangen in buurlanden. Regeringspartijen VVD en PvdA denken anders over de vraag of dat nog meer kan worden. De VVD denkt van wel, de PvdA wil die landen juist ontlasten.

In Nederland melden zich wekelijks honderden asielzoekers. Staatssecretaris Dijkhof zei dat ons land die toestroom op dit moment maar net aankan. "Het piept en kraakt, maar het lukt ons nog steeds om iedereen aan een bed te helpen."

Rutte: opvangplekken moeten voldoen aan aantal minimumeisen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl