De Dutch Homeless Cup in Amsterdam in 2010
NOS Nieuws

Nigerianen krijgen geen visum voor WK daklozenvoetbal

Het Nigeriaanse voetbalteam kan niet meedoen aan de Homeless World Cup in Amsterdam, dat zaterdag begint. De spelers uit Nigeria hebben geen visum gekregen en kunnen dus niet naar Nederland komen voor het toernooi.

De Nigeriaanse voetballers moesten voor het aanvragen van een visum naar de Franse ambassade. Daar werd hun verzoek afgewezen. "Niet alle spelers hadden hun papieren op orde en er werd getwijfeld aan een tijdige terugkeer", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mel Young, de voorzitter van de Homeless World Cup, is erg boos over de afwijzing. "Nederland berooft daklozen van de kans om namens hun land te spelen op een internationaal toernooi. Net als alle andere teams hebben ze geld ingezameld om aan dit evenement te kunnen deelnemen. Ze hebben maanden getraind en nu zijn ze niet welkom in Nederland."

Koning Willem-Alexander

Naast voetbal draait het toernooi voornamelijk om de persoonlijke ontwikkeling van de spelers. "Het gaat er vooral om dat je voor jezelf wereldkampioen wordt", zegt bondscoach René van Rijswijk van het Nederlandse vrouwen daklozenteam tegen Amsterdam FM. "Als je sport, dan kom je jezelf tegen. Als ze daar stappen in zetten, dan hebben de spelers een geslaagde week."

De wedstrijden worden gespeeld in een speciaal daarvoor gebouwd straatvoetbalstadion bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Het achtdaagse voetbalevenement wordt geopend door koning Willem-Alexander en is georganiseerd door de stichting Life Goals die daklozen een beter bestaan wil geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl