Leerlingen op een basisschool in Haarlem
NOS Nieuws

SP wil af van 'megaklassen' in basisscholen

De Socialistische Partij wil dat er een eind komt aan klassen met dertig of meer leerlingen op basisscholen. Tweede Kamerlid Siderius van de SP lanceert vandaag een initiatiefwetsvoorstel waarin staat dat klassen gemiddeld niet meer dan 23 kinderen mogen hebben.

Volgens Siderius zit één op de elf kinderen in een 'megaklas'. "Kinderen zijn minder betrokken bij de les en de werkdruk voor docenten is te hoog, ook door de invoering van het passend onderwijs. Hierdoor zie je de onderwijskwaliteit naar beneden gaan."

In het initiatiefwetsvoorstel mogen er maximaal 29 kinderen in een klas zitten per bevoegde docent. "Dat is een harde grens", zegt het Kamerlid. Scholen behouden wel de vrijheid om klassen zelf in te delen. De ene klas kan 18 leerlingen hebben en een andere klas 26.

Sinds 2006 zijn scholen niet meer verplicht te investeren in kleine klassen. Vanaf dat moment zie je de klassen weer groter worden, zegt Siderius. "Blijkbaar kunnen schooldirecteuren de vrijblijvendheid niet aan."

Meer leraren

Kleinere klassen betekent ook meer docenten. De SP wil dat er uiteindelijk 600 miljoen euro geïnvesteerd wordt in klassenverkleining.

De SP dient het wetsvoorstel in bij de behandeling van de onderwijsbegroting in oktober. Of de partij een meerderheid in de Tweede Kamer heeft voor het voorstel is nog niet duidelijk. "Als ik naar de verkiezingsprogramma's kijk van alle partijen dan heb ik een klinkende meerderheid. Ik zal de komende tijd kijken of die steun er ook daadwerkelijk is", zegt Siderius.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl