De drukste winkelstraat van Groningen, de Herestraat
NOS Nieuws

Rabobank verwacht meer economische groei

De Nederlandse economie zal dit jaar groeien met 2,25 procent en volgend jaar met 2,75 procent, verwacht de Rabobank. De bank is daarmee iets positiever dan het Centraal Planbureau. Dat verwacht een groei van 2 procent in 2015 en 2,4 procent in 2016.

De groei hebben we volgens de Rabobank te danken aan consumenten die meer uitgeven, bedrijven die meer investeren en een stijgende export.

"De consumentenuitgaven groeien volgend jaar sneller door een verdere stijging van het beschikbare inkomen van huishoudens", zegt Rabo-econoom Theo Smid. "Dat komt door de aantrekkende werkgelegenheid en de voorgenomen 5 miljard euro aan lastenverlichting van het kabinet."

De export trekt verder aan door de relatief lage stand van de euro. De verwachting is dat de euro volgend jaar nog wat goedkoper zal worden ten opzichte van de dollar. Dat maakt Europese producten goedkoper voor landen buiten de euro. Ook profiteren exporteurs van de aantrekkende economische groei binnen het eurogebied.

Wereldeconomie

De groei van de wereldeconomie valt volgens de Rabobank wat tegen. Voor dit jaar verwacht de bank 3,25 procent groei en voor volgend jaar 3,5 procent. In 2014 groeide de wereldeconomie nog 3,4 procent.

De tegenvallende groei komt vooral doordat het in China minder goed gaat en door de lage prijzen van grondstoffen. Die zijn vooral nadelig voor opkomende landen, die vaak veel grondstoffen exporteren.

"Die lage grondstofprijzen geven de groei in de ontwikkelde wereld juist een impuls", zegt Rabo-econoom Herwin Loman. "Dit biedt tegenwicht aan een tegenvallende uitvoer naar de opkomende landen. Maar de aantrekkende groei in de eurozone en andere ontwikkelde landen is weliswaar positief voor de wereldeconomie, maar niet genoeg om een lichte vertraging van de wereldwijde economische groei te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl