De Deense politie bij de stilgelegde trein in Rodby
NOS Nieuws

Denemarken laat vluchtelingen naar Zweden door

De Deense autoriteiten hebben hun blokkade voor vluchtelingen bij de Duitse grens opgeheven. Vluchtelingen die met de trein uit Duitsland komen, op doorreis naar Zweden, kunnen weer gewoon doorreizen.

Gisteren legde de Deense politie het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken stil om de vluchtelingen aan boord te dwingen zich te laten registreren, in overeenstemming met de Europese regels. Ook werd korte tijd een snelweg afgesloten, omdat daar een groep van 300 vluchtelingen overheen liep.

Afgelopen nacht besloot de politie de ruim tweehonderd vluchtelingen in twee stilgelegde treinen te laten gaan. De passagiers stapten uit en werden door Deense vrijwilligers met auto's naar de Zweedse grens gebracht.

Naar Zweden

De asielzoekers zijn nu allemaal op weg naar Zweden, na Duitsland het populairste land onder nieuwkomers. Sinds afgelopen zondag zijn in totaal 3000 vluchtelingen in Denemarken aangekomen, op doorreis naar het noorden.

"Denemarken wil deze mensen niet met geweld tegenhouden, dus in de praktijk reist een deel van die vluchtelingen gewoon door naar Zweden", zegt correspondent Rolien Creton. Ze noemt het stilleggen van de trein bij de Duitse grens "een geval apart".

De Deense regering probeert de komst van vluchtelingen te ontmoedigen, terwijl Zweden nog altijd een ruimhartig asielbeleid voert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl