Tom Dumoulin weer in het rood
NOS Wielrennen

'Dumoulin moet in de achterzak van Aru kruipen'

Na ruim 2.693 kilometer fietsen is het verschil tussen de nummers één en twee in de Vuelta slechts drie seconden. En één van die twee renners, de rodetruidrager zelfs, is een Nederlander. "Onbeschrijfelijk dat ik dit nog mag meemaken."

Danny Nelissen en Gio Lippens analyseren de tijdrit van woensdag in NOS Langs de Lijn. Tegelijkertijd blikken ze vooruit op de komende dagen. Beiden zijn verbaasd over de prestatie van Tom Dumoulin, maar waar de één toch denkt dat hij de voorsprong nog gaat verspelen, voorspelt de ander dat hij de zege best al wel eens op zak zou kunnen hebben.

"Dit is al heel bijzonder. Na Jan Janssen en Joop Zoetemelk hebben we geen Nederlander meer gehad die echt, écht kans maakte op de eindoverwinning. Erik Breukink? Die had niet echt een kans. Anderen waren beter", weet Nelissen nog.

Tsunami Tom

"Hij is een killer. Eén met een wapen en dat is de tijdrit", stelt Lippens. "De Spaanse ploegleider Eusebio Unzué heeft al de vergelijking gemaakt met Miguel Indurain, die met een sterke tijdrit en aanklampen vijf keer de Tour de France won."

Dat Dumoulin de tijdrit zou gaan winnen, was bij zijn start al duidelijk. "Vanaf het moment dat hij aan zijn tijdrit begon, toen hij dat podium afreed, zag je: hij zit zó scherp op zijn fiets. Hij gaat het doen."

Nelissen is eveneens onder de indruk van zijn provinciegenoot. "Dumoulin? Het is net een tsunami, die zie je niet aankomen. Opeens staat 'ie voor je neus. Met al zijn talent. Dat ik dit nog mag meemaken. Ook al wordt hij alsnog derde; voor een Nederlander is dat ontzettend knap. En dan is het ook nog iemand uit Maastricht die het doet, niet Gesink of Mollema."

  • NOS
    Etappe 18 in de Vuelta: Roa - Riaza
  • NOS
    Etappe 19 in de Vuelta: Medina del Campo - Avila
  • NOS
    Etappe 20 in de Vuelta: San Lorenzo de El Escorial - Cercedilla
  • NOS
    Etappe 21 in de Vuelta: Alcalá de Henares - Madrid

Het grote speculeren is in elk geval begonnen. Kijkend naar het parcours, luidt de eerste conclusie dat er geen aankomsten bergop meer zijn en dat is in het voordeel van Dumoulin. Er zijn echter nog genoeg beklimmingen en er zijn bonificatieseconden te verdienen, zowel onderweg bij de tussensprints (3, 2 en 1) als aan de finish (10, 6 en 4).

De gun-factor

Astana heeft bewezen bergop de sterkste ploeg te hebben. En een gaatje van drie seconden is gauw gemaakt. "Of drie seconden te weinig is?", herhaalt Lippens de vraag.

"Nou, nee. Te weinig zou ik niet willen zeggen. Er kan nog zoveel gebeuren. Willen de Spanjaarden wel een Italiaan als winnaar? Willen de andere ploegen een renner van Astana als eindwinnaar? De gun-factor kan gaan meespelen. Oleg Tinkov heeft al een tweet gestuurd dat hij Dumoulin de beste renner van de Vuelta vindt, bijvoorbeeld."

Nelissen haakt daarop in. "Alles tegen Aru? Zou kunnen. We waren dat akkefietje van Nibali al bijna vergeten, maar dat heeft Astana niet geholpen."

Nibali krijgt te veel hulp van zijn ploegleider

'Kruip in zijn achterzak'

Het klinkt simpel. "Dumoulin moet in de achterzak van Aru kruipen", stelt Nelissen. "Ja, gewoon in zijn wiel gaan zitten", beaamt ook Lippens. Maar Nelissen waarschuwt: "Pas op, Rodríguez staat op 1.15. Ik vind dat nog steeds een gevaarlijke klant."

Als beiden tenslotte die ene vraag dan toch moeten beantwoorden, of Dumoulin de Vuelta echt gaat winnen, zegt Lippens 'ja' en Nelissen 'nee'. Maar er komen nog 664,4 spannende en vooral onvoorspelbare kilometers aan.

De slotfase van de Vuelta is elke dag vanaf 15.15 uur rechtstreeks te volgen op NPO 1. Op NOS.nl wordt de Ronde van Spanje getoond op een livestream en bijgehouden met een liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl