Schade door een aardbeving in de provincie Groningen
NOS Nieuws

'Gasoverleg Groningen mislukt door opstelling NAM en overheid'

De Dialoogtafel, het gas-overleg dat was bedoeld om het vertrouwen tussen de Groningers, de politiek en de NAM te herstellen, is mislukt door de opstelling van de overheid en de NAM. Dat zegt voorzitter Jacques Wallage in een interview in Trouw.

De Dialoogtafel komt sinds vorig jaar bijeen om te praten over de aardbevingen in Groningen en de gevolgen daarvan. Volgens de PvdA-politicus, die voorzitter is van het overleg, lapten de overheid en de NAM de spelregels steeds aan hun laars.

Wallage noemt het ernstig dat minister Kamp de Dialoogtafel schoffeerde door zijn gasbesluit begin dit jaar. De Dialoogtafel zou de onderzoeken bespreken die aan het besluit vooraf gingen. Maar de bijeenkomst die de NAM daarover had belegd, werd door het ministerie van Economische Zaken afgeblazen.

Experiment

Vorige week werd besloten dat het overleg in zijn huidige vorm stopt. Wallage en medevoorzitter Jan Kamminga stappen op.

Wallage had zich laten strikken voor het experiment, omdat hij graag meewerkte aan wat hij zag als een vernieuwend democratisch model. De Dialoogtafel had volgens hem veel op kunnen leveren, bijvoorbeeld wat betreft de waardedalingen van de huizen door de aardbevingen. De Dialoogtafel wilde verbeteringen, maar kreeg dat niet voor elkaar.

De huiseigenaren stapten naar de rechter om te zorgen dat de waardevermindering nu al wordt gecompenseerd en niet pas als de huizen worden verkocht. Ze kregen vorige week gelijk van de rechter. "Dat krijg je ervan. Als je je overlegpartners niet serieus neemt, is het: see you in court!"

Wél resultaat

In een reactie zegt de Groninger Bodem Beweging, die namens gedupeerden van de gasboringen ook deelnam aan de Dialoogtafel, dat het overleg wel degelijk resultaten heeft geboekt.

"We hebben onderzoeksbureaus rapporten laten schrijven over de kwaliteit van de schadeafhandeling en over hoe tevreden mensen zijn met de afhandeling van de schade", zegt Lambert de Bont van de GBB. "We hebben tegen de stroom in gezwommen, om te laten zien dat we met z'n allen iets van de grond konden krijgen. Maar de overheid was daar helemaal niet in geïnteresseerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl