Militairen van het Syrische leger krijgen nieuwe wapens van Moskou
NOS Nieuws

VS en NAVO bezorgd over Russische troepen in Syrië

Zowel de NAVO als het Witte Huis heeft zijn zorgen geuit over berichten dat Rusland militairen en militair materieel richting Syrië heeft gestuurd om het regime van president Assad te helpen. "Dit helpt niet bij het oplossen van het conflict daar", aldus NAVO-baas Jens Stoltenberg.

Het Witte Huis liet weten "grote zorgen" te hebben over het feit dat Rusland militair personeel en een vliegtuig naar Syrië heeft gestuurd. "Wij verwelkomen Russische bijdrages bij de bestrijding van IS. Maar het zou gewetenloos zijn, ook voor de Russen, om het regime van Assad in welke vorm dan ook te steunen."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vandaag zijn Russische collega hierover telefonisch gesproken. Kerry zou tegen minister Lavrov hebben gezegd dat militaire activiteiten van Rusland in Syrië het geweld daar eerder zullen aanwakkeren dan inperken.

NAVO-chef Stoltenberg, vandaag in Tsjechië bij Amerikaanse soldaten

Ook de NAVO is bezorgd over de "toenemende militaire aanwezigheid in Syrië". Stoltenberg: "Het is belangrijk om alle pogingen te ondersteunen die naar een politieke oplossing zoeken voor dit probleem."

Luchtruim

Russische persbureaus maakten vandaag bekend dat Iran toestemming heeft gegeven aan Moskou om het Iraanse luchtruim te gebruiken bij vluchten naar Syrië. Rusland zocht naar alternatieve routes omdat Bulgarije weigerde toestemming te geven om over dat land te vliegen.

Specialisten

Rusland heeft president Assad sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië gesteund. Volgens een woordvoerster van minister Lavrov creëert het Westen een vreemd soort hysterie over de Russische hulp aan Assad.

"Wij hebben nooit geheimzinnig gedaan over onze steun aan Syrië. We sturen er al jaren wapens heen en militaire specialisten die de Syrische troepen leren hoe ze met die wapens moeten omgaan", aldus de woordvoerster.

Het Witte Huis heeft echter altijd gezegd dat Assad juist de oorzaak is van de burgeroorlog in Syrië.

President Poetin en president Assad in Moskou in 2005.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl