Drukte bij suïcidehulplijn na zelfmoord Zwagerman
Bij de suïcidehulplijn 113Online komen vandaag veel hulpvragen binnen naar aanleiding van de zelfmoord van schrijver Joost Zwagerman. De zorginstelling werkt vandaag en ook de komende dagen met dubbele bezetting.
"We hebben geleerd van de zelfmoord van Antonie Kamerling in 2010", zegt directeur Jan Mokkenstorm van 113Online. "Toen waren we er niet op bedacht en duurde het een week voor we met een grotere bezetting aan de slag konden."
Op een normale dag komen er 40 tot 60 hulpvragen binnen bij 113Online. Vandaag zijn dat er veel meer. "Alle medewerkers zijn continu bezig op de telefoon- en chatlijnen. Hoeveel mensen er contact zoeken is daardoor moeilijk te zeggen. Door de drukte missen we ook oproepen. Als ik drie keer zoveel mensen had ingezet, waren die waarschijnlijk ook allemaal de hele dag bezig geweest."
Contact
Vrijwel zonder uitzondering gaat het om hulpvragen van mensen die zelf hevig worstelen met depressies of andere problemen. "Dat zijn altijd hele grote problemen, geen aanstellerij. En we zijn blij dat ze contact zoeken. We weten dat zes op de tien mensen zich na dat contact direct beter en rustiger voelt. En nog eens twee op de tien hebben er wat later baat bij."
Praten helpt dus. Daarom is contact belangrijk, zegt Mokkenstorm. "Dertig procent van alle mensen die een poging tot zelfmoord doen, heeft nooit hulp durven vragen."
En dan is er ook nog een relatief grote groep die wel bij een behandelaar heeft aangeklopt, maar te maken krijgen met een hulpverlener die 'handelingsverlegen' is. "Zo'n behandelaar durft het gesprek niet aan te gaan, durft hierover geen vragen te stellen. Daarom geven wij ook trainingen aan behandelaars over hoe zij deze mensen kunnen helpen."
Mokkenstorm vindt het goed dat met terughoudendheid bericht wordt over zelfdoding. Maar als er op de juiste wijze aandacht aan wordt besteed, kan publiciteit hierover ook gunstig uitpakken. "Erover praten moet normaal zijn, en het is niet normaal om het te doen."
Cijfers
Het aantal zelfmoorden in Nederland stijgt al een aantal jaren. In 2013 beroofden 1854 mensen zich van het leven. Morgen maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek de cijfers over het afgelopen jaar bekend. Maar of dat er nu vijftig meer of minder zijn, maakt volgens Mokkenstorm niet veel uit.
"Nooit eerder zagen we in Nederland zoveel zelfmoorden als de afgelopen jaren. Terwijl in vergelijkbare landen die toename niet te zien is. Daarom werken wij nu met de overheid en met anderen aan een grootschalig programma, dat in aard vergelijkbaar is met de systemische aanpak van de verkeersveiligheid. Daarmee willen we uiteindelijk naar minder dan 800 doden in 2030."