FIFA-voorzitter Sepp Blatter passeert zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein tijdens het FIFA congres in Zürich. Op de voorgrond UEFA-voorzitter Michel Platini
NOS Voetbal

Prins Ali doet opnieuw mee aan FIFA-verkiezing

De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein doet opnieuw een gooi naar het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Nadat hij in mei werd verslagen door zittend voorzitter Sepp Blatter, wil prins Ali het nu in de nieuwe verkiezing opnemen tegen onder anderen UEFA-voorzitter Michel Platini.

"Laat duidelijk zijn: ik wil afmaken waar ik eerder aan begonnen ben", zei hij tijdens de aftrap van zijn campagne in de Jordaanse hoofdstad Amman. “Mijn tegenstanders hadden niet de moed om het tegen Blatter op te nemen, maar die had ik wel.”

Vorige verkiezing

Prins Ali was drie maanden geleden als enige uitdager van de zittend voorzitter overgebleven, omdat Michael van Praag en Luis Figo enkele dagen voor de verkiezing afhaakten.

Hij dwong Blatter tot een tweede ronde, maar trok zich daarna terug uit de strijd. De Jordaanse prins wist 73 stemmen te verzamelen in de eerste ronde, terwijl Blatter op de steun van 133 nationale bonden kon rekenen.

Enkele dagen nadat Blatter was begonnen aan zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter kondigde de Zwitser tot veler verrassing zijn vertrek aan.

Als de verkiezing op een zuivere en correcte manier verloopt, maak ik kans om te winnen.

Prins Ali bin Al-Hussein

Topfavoriet voor de opvolging van Sepp Blatter is Michel Platini, die op brede steun in de voetbalwereld kan rekenen. Toch gelooft prins Ali dat hij een serieuze gooi kan doen naar het voorzitterschap. "Als de verkiezing op een zuivere en correcte manier verloopt, maak ik kans om te winnen."

Relatie met Platini verstoord

Het is saillant dat Michel Platini in de vorige verkiezing juist een van zijn grootste supporters was. Als tegenkandidaat van Blatter kreeg de voormalige vice-voorzitter vooral steun uit Europa en Zuid-Amerika. De relatie tussen prins Ali en Platini is inmiddels behoorlijk verstoord.

"De FIFA zit in een crisis en we hebben behoefte aan een nieuwe start. Of je het nu leuk vindt of niet, hij kwam in het voetbalbestuur als protegé van Sepp Blatter", zei prins Ali over de UEFA-voorzitter, die zes weken geleden met hem sprak over zijn hervormingsplannen. Prins Ali noemt die plannen van Platini "niet bemoedigend".

Om officieel kandidaat te worden moet hij vijf steunverklaringen zien te verzamelen van nationale bonden voor de deadline op 26 oktober, vier maanden voor de daadwerkelijke verkiezing. Dat is een lastige opdracht, omdat zijn eigen continent Azië, Europa en Zuid-Amerika achter Michel Platini lijken te staan. Zo heeft de Engelse voetbalbond FA zich al uitgesproken voor de UEFA-voorzitter, terwijl diezelfde bond bij de vorige verkiezing nog een steunverklaring voor prins Ali tekende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl