Protest bij het gebouw van de HDP
NOS Nieuws

Onrust in Turkse steden, Koerdische partij doelwit

In Turkije is het ook vannacht onrustig geweest. In het hele land waren gebouwen van de Koerdische politieke partij HDP het doelwit. Ze werden aangevallen of er werd brand gesticht. Gisteravond waren er ook al aanvallen, maar die bleven vooral beperkt tot de hoofdstad Ankara.

Het is onduidelijk wie er achter de aanvallen zitten, maar correspondent Lucas Waagmeester gaat ervan uit dat het sympathisanten zijn van de regerende AK-partij, die wraak willen nemen voor de aanslagen van de afgelopen dagen door de Koerdische terreurbeweging PKK.

Ook andere Koerdische doelen werden belaagd. "Er zijn Koerdische buschauffeurs die nu niet meer door het land willen rijden, omdat ze bang zijn dat ze worden aangevallen", zei Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Opnieuw onrustig in Turkije

'Zware opgave'

De Koerdische HDP is volgens Waagmeester een opkomende factor in Turkije en de partij heeft geregeld aangegeven dat ze het niet eens is met de aanslagen van de PKK. "HDP probeert zich los te weken van de terreur van de PKK, maar dat is een zware opgave."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl