In de Indiase staat Assam wordt de meeste thee van India geprdoduceerd
NOS Nieuws

'36 jaar wachten op een toilet op Indiase theeplantage'

De Britten drinken zo'n 165 miljoen kopjes thee per dag en aan heel wat van die thee zit een naar smaakje, ontdekte de BBC. Op Indiase theeplantages zijn veel misstanden: theeplukkers hebben te weinig wc's, verdienen minder dan het minimumloon en spuiten pesticiden zonder bescherming.

Vooral op de plantages in de staat Assam - waar thee wordt geproduceerd voor grote Britse merken als Twinings en Lipton - is veel mis. Mensen die op de plantage werken, moeten soms wegens het gebrek aan sanitaire voorzieningen hun behoeften tussen de theeplanten doen.

Repareren

Theeplukkers leven bij de plantages, en de eigenaren zijn verplicht om hen te voorzien van huisvesting. Maar het onderhoud van de woningen en het sanitair schieten vaak ernstig tekort.

Zoals de vrouw die de BBC spreekt in deze reportage. Ze deelt haar huis met zes mensen, en heeft al 36 jaar geen werkend toilet. "Ik vraag al jaren of ze het willen repareren, maar het gebeurt nooit."

Omdat de werknemers woning en sanitair krijgen, hoeven ze volgens de plantages minder betaald te krijgen. Veel van de theeplukkers verdienen niet meer dan 1,37 euro per dag. Ook in India is dat flink onder het minimumloon.

Dat de huisvesting niet in orde is, heeft gevolgen voor de gezondheid, zeggen ze bij een van de grotere ziekenhuizen in de regio. Zowel kinderen als hun ouders die op de plantage werken, hebben een grotere kans om te overlijden, aldus de directeur van het ziekenhuis.

Pesticiden en kinderarbeid

Maar dat is niet alles. Zo spreekt de BBC ook mensen die bestrijdingsmiddelen spuiten zonder beschermende kleding, terwijl dat wel verplicht is. De verslaggever spreekt verder meisjes van onder de zestien die thee plukken op de plantages.

Grote Britse theemerken als PG Tips, Lipton, Tetleys en Twinings laten in een reactie weten de omstandigheden op de plantages waar zij hun theebladeren kopen te gaan onderzoeken.

Het grote Britse warenhuis Harrods heeft een theesoort uit de schappen gehaald. Alle plantages die de BBC bezocht, hadden een keurmerk van de Rainforest Alliance, dat staat voor goede werkomstandigheden. De organisatie geeft toe dat er problemen zijn met het uitdelen van het keurmerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl