Erik Breukink is de laatste Nederlander op het podium van een grote wielerronde
NOS Wielrennen

'Dumoulin misschien in rijtje Janssen, Zoetemelk'

De laatste keer dat een Nederlander in de slotweek van een grote ronde de sprong naar het podium wist te maken, was 25 jaar geleden. Erik Breukink werd in 1990 derde in de Tour de France. Wat verwacht hij van de tijdrit van Tom Dumoulin woensdagmiddag? Krijgt hij een opvolger?

Breukink: "Ja, hij kan mij opvolgen als laatste Nederlander op het podium van een grote ronde. Maar misschien kan hij nog wel meer dan dat. Ik verwacht dat hij vanmiddag wel weer aan de leiding staat. Het verschil (1.51 op Rodríguez, 1.50 op Aru) is overbrugbaar. Dan komt hij in het rijtje Jan Janssen, Joop Zoetemelk."

Zo. Hij wordt dus de derde Nederlander die een grote ronde wint? Waar baseer je dat op?
"Nou, het is een gevoel dat ik heb. Als je kijkt naar de laatste bergetappes, dan zie je dat hij niet op zijn tandvlees binnenkwam. Hij is nog fris."

Rodríguez zegt Dumoulin ook als favoriet te zien.
"Ja, ze dekken zich goed in. Ze zien het ook wel aankomen. Als je de tijdritten van alle vier bekijkt, dan steekt Dumoulin er met kop en schouders bovenuit."

Dus het is eigenlijk al een bekeken zaak?
"We hebben tweeënhalve week Vuelta gehad. Het kan zijn dat de verhoudingen dichter bij elkaar liggen. Maar als je kijkt naar maandag... Hij laat zien dat hij fit is. Ze konden hem niet eerder aanvallen."

Wat kun je zeggen over het parcours?
"Van wat ik heb begrepen, is het een vrij vlak parcours. Dan heeft Dumoulin het voordeel van een echte tijdritpositie, van het optimaal vermogen kunnen leveren, van zijn aerodynamica. Dat kan hij allemaal beter dan zo'n klein ventje."

Specialist Erik Breukink bezig aan een tijdrit in de Tour de France van 1992

Jij verwacht echt meer dan twee minuten?
"Misschien ben ik te optimistisch, maar ik heb hem tijdritten zien rijden en dan weet je dat die mannen daar gewoon niet aankomen. Meer dan twee minuten is mogelijk. Het hangt er vervolgens vanaf hoeveel het daadwerkelijk wordt. Als het een paar seconden is, worden de resterende etappes echt spannend."

Je kende hem als talent. Had je dit verwacht?
"We hebben hem nog bij het Rabobank Development Team gehad. In 2011. Ik heb hem niet heel intensief meegemaakt, maar je zag toen al dat het een speciale jongen was. Hij wist precies wat hij wilde. Hij had zijn eigen aanpak, stippelde zijn eigen programma uit. Maar het is een grote verrassing dat hij op de steile aankomsten stand heeft gehouden. Dat had niemand verwacht. Hijzelf ook niet."

Jij hebt in dezelfde situatie als hij gezeten. Hoe heb jij het destijds beleefd?
"In 1990 had ik heel veel vertrouwen. Ik was niet zo bang voor Pedro Delgado, die vlak achter mij stond. Ik keek naar de tweede plaats en kwam uiteindelijk net tekort om Claudio Chiappucci voorbij te gaan. Ik had geen last van twijfel. Je gaat ook alleen maar twijfelen of last hebben van druk als je je wat minder voelt, als je op het einde van zo'n ronde al een paar keer flink hebt afgezien. Maar dat zie ik bij Dumoulin niet. Die andere twee jongens daarentegen, die slapen niet zo goed, denk ik."

Tenslotte: heb je nog tips voor hem?
"Nee. Hij komt over als een koele jongen. Hij moet gewoon de dingen doen die hij altijd doet. Focussen op zijn eigen tijdrit."

De tijdrit van de Vuelta is woensdag vanaf 16.00 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl

Starttijden van de topvijf in de indivuele tijdrit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl