NOS Nieuws

KLM-piloten stemmen in met sobere cao

De KLM-piloten hebben "met een overweldigende meerderheid" ingestemd met het cao-akkoord. Het akkoord werd begin juli gesloten en houdt allerlei versoberingen in, zoals een verhoging van de pensioenleeftijd, drie jaar lang geen loonsverhoging, en harder werken. De KLM moet fors bezuinigen om het hoofd boven water te houden.

KLM wil de komende vijf jaar de kosten met 700 miljoen euro terugbrengen, onder meer door te snijden in de personeelskosten. Met de piloten is meer dan een half jaar onderhandeld, terwijl met het cabinepersoneel en het grondpersoneel al wel afspraken gemaakt konden worden. De piloten wilden niet zonder meer akkoord gaan met versoberingen en eisten onder meer een winstdelingsregeling en meer zeggenschap.

Met de versoberingen zorgen de piloten voor een jaarlijkse besparing van bijna 100 miljoen euro. "Met deze cao wordt een grote stap gezet die noodzakelijk is voor de continuïteit van KLM", zegt voorzitter Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV. Air France-KLM worstelt al tijden met budgetmaatschappijen en met harde concurrentie van luchtvaartmaatschappijen uit de Golf-staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl