Het aantal mensen dat niet genoeg geld heeft voor de verwarming is gestegen
NOS Nieuws

'Politiek vergroot het verschil tussen arm en rijk in Europa'

De ongelijkheid in Europa is mede door beleidskeuzes onaanvaardbaar groot geworden, zegt Oxfam Novib in een rapport. De ontwikkelingsorganisatie zegt dat rijken het meest profiteren van economische groei, terwijl armen het hardst worden getroffen door bezuinigingen.

Tussen 2009 en 2013 kwamen er zo'n 7,5 miljoen arme mensen bij. Zo steeg in de meeste EU-landen het aantal mensen dat niet genoeg geld heeft om zijn huis te verwarmen. Voor ongeveer een kwart van de bevolking dreigt bovendien armoede. Ondertussen steeg ook het aantal superrijken.

Te veel invloed

Oxfam Novib vergeleek de 28 EU-landen op basis van bestaande cijfers. Daaruit komt volgens de organisatie naar voren dat vooral beleidskeuzes de groeiende ongelijkheid in sommige landen verklaren. Vooral in Hongarije, Griekenland, Cyprus, Italië en het Verenigd Koninkrijk is de ongelijkheid toegenomen.

Esmé Berkhout, belastingexpert bij Oxfam Novib: "We wonen op een rijk continent, maar armoede en ongelijkheid nemen toe. Dat is het resultaat van politieke keuzes." Volgens de organisatie hebben rijken daar te veel invloed op. Zo komt 82 procent van de adviezen aan de Europese Commissie over belastinghervormingen van vertegenwoordigers en lobbyisten van particuliere en commerciële partijen.

Hervormingen

Door die lobby hebben volgens Oxfam Novib de bezuinigingsmaatregelen tijdens de crisis de armen extra hard getroffen. En dan met name de hervormingen die landen als Griekenland zijn opgelegd om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Het rapport wordt gepubliceerd aan de vooravond van een informele bijeenkomst van de Europese Ministers van Financiën op 11 en 12 september. Oxfam Novib roept op tot het vergroten van de politieke transparantie, het ongedaan maken van privatisering van overheidstaken, betere lonen en belastinghervormingen.

Nederland

Nederland komt er in het rapport betrekkelijk goed van af. Het aantal miljardairs is relatief laag gebleven en ook het aantal mensen dat in armoede leeft, is minder groot dan in omringende landen.

Wel krijgt Nederland ervan langs vanwege het bestaan van brievenbusfirma's, waardoor rijken minder belasting betalen. Ook het aantal kinderen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft, wordt een punt van zorg genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl