Toestel van Delta Airlines op Schiphol
NOS Nieuws

Persoonsgegevens vliegen straks ook naar de VS

Geweigerd worden aan de gate, niemand weet waarom, maar vliegen zit er niet in. Vanaf vandaag is het voor Europeanen een stukje makkelijker om uit te zoeken waarom zij op een Amerikaanse zwarte lijst staan, en zo bijvoorbeeld niet naar de VS mogen vliegen.

De Europese Unie en de VS hebben daarover een akkoord bereikt. Er zijn afspraken gemaakt over de bescherming en uitwisseling van persoonlijke data. In het akkoord staat bijvoorbeeld dat persoonlijke data alleen mogen worden uitgewisseld als het helpt bij het voorkomen of onderzoeken van strafbare feiten.

Ook mogen Europese burgers naar Amerikaanse rechters stappen als ze het daar niet mee eens zijn en hun gegevens ten onrechte naar Amerika zijn gestuurd.

Veiligheidscontrole op een luchthaven in Chicago

In de praktijk betekent het akkoord dat wanneer een Nederlander op een Amerikaanse 'zwarte lijst' terecht komt, hij naar een Amerikaanse rechter kan stappen om dit ongedaan te maken. Iemand kan onder andere ten onrechte op een zwarte lijst terechtkomen als zijn naam hetzelfde is als die van een verdachte in een internationaal onderzoek.

Amerikanen hebben dat recht nu al in de EU. Zodra iemand op een zwarte lijst staat, is het verkrijgen van visums lastiger en kan iemand zelfs gearresteerd worden.

Invoering

De overeenkomst zal pas in werking gaan als het Amerikaanse Congres ermee instemt. Pas daarna geeft het Europese Parlement groen licht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl