Minister Ploumen in gesprek bij een vluchtelingenkamp met een vertegenwoordiger van de Turkse rampenbestrijding
NOS Nieuws

'Asielopvang in de regio is niet eenvoudig'

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, een onafhankelijke commissie van deskundigen, ziet nog veel juridische bezwaren tegen het kabinetsplan om asielzoekers op te vangen in de regio's van oorlogsgebieden.

Voor het opzetten van asielprocedures in landen buiten de Europese Unie moet eerst de Europese wetgeving worden aangepast. "Wie heeft de bevoegdheid om de benodigde wettelijke aanpassingen door te voeren: de lidstaten, de lidstaten en de EU samen, of de EU alleen?" zo vraagt de commissie zich af.

Ook is niet duidelijk wie mag bepalen waar een asielzoeker of vluchteling uiteindelijk naartoe gaat: naar een veilige regio bij het oorlogsgebied of toch naar een EU-land.

Gastland

Dan zijn er nog voorwaarden waar zo'n opvangplek in de regio aan moet voldoen, en is de vraag of het gastland wel in staat of bereid om de opvang aan de EU-eisen te laten voldoen.

De commissie: "Er moeten voldoende faciliteiten en gekwalificeerd personeel aanwezig zijn om de centra te bemensen en te onderhouden. Ook instanties als rechtbanken, rechtsbijstand en tolkenbureaus zullen in het centrum moeten worden gehuisvest."

Volgens de commissie zijn er grote investeringen in tijd en geld nodig om het plan voor elkaar te krijgen, en dan nog is het de vraag of het haalbaar is.

Van toepassing

De commissie bracht dit advies in 2010 uit aan het kabinet Balkenende IV, op verzoek van toenmalig PvdA-staatssecretaris Albayrak. Volgens de commissie is het advies nog steeds van toepassing.

Morgen debatteren de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, en vice-voorzitter Timmermans met het Europees Parlement over het vluchtelingenbeleid. Dat debat wordt live uitgezonden op NPO Politiek van 9.00 uur tot 13.00.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsplan en het Europese vluchtelingenbeleid. Ook dat debat wordt live uitgezonden op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl