Een website met en zonder advertenties op de iPhone
NOS Nieuws

Browser-app voor Android en iOS blokkeert advertenties

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een nieuwe browser-app voor Android en iOS maakt het mogelijk om advertenties op de smartphone te blokkeren. De applicatie is afkomstig van Adblock Plus. De makers daarvan hebben al lang geleden ook een advertentieblocker voor computerbrowsers ontwikkeld.

De app kan naast advertenties blokkeren ook websites whitelisten (waarna advertenties op die sites wel te zien zijn), of bijvoorbeeld voorkomen dat websites je surfgedrag kunnen volgen. Doordat advertenties worden geblokkeerd zou de browser sneller moeten zijn dan die van concurrenten.

De browser is een alternatief voor Safari en Chrome, dus als je graag altijd zonder advertenties wilt browsen zul je moeten overstappen. Apple staat het echter niet toe om in iOS een andere browser dan Safari als standaard in te stellen. Dit kan in Android wel.

Contentblocker iOS 9

Apple werkt zelf ook aan een contentblocker, die moet uitkomen in iOS 9. Dat is de nieuwste softwareversie voor iPhones, iPads en iPods, die waarschijnlijk later deze maand uitkomt. In iOS 9 kunnen ontwikkelaars apps maken die als een extensie worden toegevoegd aan webbrowser Safari.

Vanuit de advertentiewereld is hier kritisch op gereageerd, omdat websites hierdoor waarschijnlijk geld gaan mislopen.

Een paar jaar geleden maakte AdBlock Plus ook al een Android-app die advertenties blokkeerde, maar deze werd toen door Google verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl