Het AKN-gebouw in Hilversum
NOS Nieuws

Hilversum pleit voor kleinschalige opvang

Hilversum en andere gemeenten in het Gooi die op korte termijn asielzoekers willen gaan opvangen, rekenen samen op tussen de 1500 en 2000 mensen. Burgemeester Broertjes van Hilversum heeft de plannen toegelicht op een persconferentie.

Volgens Broertjes moet elk van de deelnemende gemeenten zo'n tweehonderd asielzoekers opvangen. Behalve Hilversum doen onder meer Huizen, Blaricum en Laren mee.

Broertjes zei dat de opvang van vluchtelingen het beste kleinschalig en in regionaal overleg kan gebeuren. Hij hoopt dat de aanpak in het Gooi landelijk als voorbeeld gaat fungeren.

AKN

De asielzoekers moeten worden ondergebracht in gebouwen van maatschappelijke organisaties, zoals kerken, scholen en sportclubs. De publieke omroep KRO-NCRV heeft aangeboden om een leegstaande vleugel van het AKN-gebouw in Hilversum beschikbaar te stellen. Als het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die ruimte geschikt acht, kunnen daar honderd mensen terecht.

De gemeenten hebben tientallen opvanglocaties op het oog. Het gaat vooral om leegstaande gebouwen. Een keus is nog niet gemaakt. De gemeenten willen eerst met omwonenden en andere partijen overleggen. Broertjes verwacht daarbij geen grote problemen. Hij denkt het COA binnen een maand een concreet aanbod te kunnen doen.

Hilversum vangt nu nog geen asielzoekers op, maar wethouder Jaeger maakte zaterdag bekend dat er een aanbod ligt bij het COA. Hij wekte toen de indruk dat Hilversum alleen 1500 à 1600 mensen zou opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl