De Zuidas in Amsterdam, waar veel zakelijke dienstverleners gevestigd zijn
NOS Nieuws

IT-ers en advocaten weer terug op niveau voor crisis

IT-ers, architecten, advocaten en andere zakelijke dienstverleners hebben een goed kwartaal achter de rug, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet steeg met 7,6 procent. Daarmee zitten zij grotendeels weer op het niveau van voor de crisis. Alleen bij reclamebureaus daalde de omzet licht.

De grootste groei zat bij de reisbemiddelaars. Daar steeg de omzet met 20 procent. Bij de uitzendbranche en de IT-sector kwam de omzet ruim 10 procent hoger uit. IT-ers kwamen zelfs uit op de hoogste omzet ooit.

Veel minder accountants failliet

Ook advocaten, notarissen en accountants zagen de inkomsten stijgen, met gemiddeld 4,5 procent. Ruim twee jaar geleden zette bij hen het herstel in. Vooral bij de accountants daalde het aantal faillissementen sterk; met 60 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Bij architecten- en ingenieursbureaus zette het herstel ook verder door met een omzetgroei van bijna 4 procent. Zij werden zwaar getroffen door de crisis. Gedurende vijf jaar tijd daalde de omzet, tot begin 2014.

Minder positief

Opvallend is wel dat, ondanks de sterke groei, de meeste ondernemers in de zakelijke dienstverlening wat minder positief zijn over de komende periode dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Zo verwachten accountants en advocaten dat hun omzet zal gaan dalen. Reclamebureaus zagen, in tegenstelling tot andere zakelijke dienstverleners, de omzet dalen met ruim een half procent, net als in het eerste kwartaal. In 2014 was er juist nog sprake van herstel na drie jaren van krimp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl