NOS Nieuws

Minste aantal faillissementen in 7 jaar

De economische groei trekt aan en de crisis laten we achter ons. Dat vertaalt zich in meer bedrijvigheid, meer werkgelegenheid en minder bedrijven die over de kop gaan. In augustus werden er 308 bedrijven failliet verklaard, 113 minder dan in de maand juli. Daarmee is het aantal faillissementen het laagst sinds oktober 2008, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vast.

In bijna alle bedrijfstakken daalde het aantal faillissementen. De meeste faillissementen werden uitgesproken bij handelsbedrijven, de financiële dienstverlening en de horeca. Eenmanszaken of zzp'ers telt het CBS niet mee.

Naweeën

Faillissementen komen ook nog een tijd na een economische crisis voor. Bedrijven proberen in het begin zo lang mogelijk overeind te blijven, ontslaan een deel van het personeel, bezuinigen en hopen op betere tijden. Uiteindelijk vallen er toch nog flink wat bedrijven om, omdat het geld op is, de banken de kredietlijnen dichtdraaien en klanten wegblijven.

In mei 2013 was de piek en gingen het meeste aantal bedrijven over de kop. Sindsdien daalt het aantal maandelijks gestaag.

Dit jaar zijn er tot nu toe 3643 bedrijven failliet gegaan, ruim 20 procent minder dan over dezelfde 8 maanden in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl