Premier Rutte, staatssecretaris Dijkhoff, vice-premier Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom
NOS Nieuws

'Rottenberg trekt tapijt onder Samsom weg'

PvdA-coryfee Felix Rottenberg trekt het tapijt onder partijleider Diederik Samsom weg, zegt NOS-verslaggever Wilco Boom over het interview van Rottenberg in de nieuwe Vrij Nederland.

Er zijn volgens hem nu twee mogelijkheden: of de kritiek binnen de partij komt tot een uitbarsting, of kopstukken als Lodewijk Asscher, Jeroen Dijsselbloem en Hans Spekman smoren de kritiek.

Bedrijfsleider

In het VN-interview zegt Rottenberg dat Samsom de bedrijfsleider van het kabinet is geworden; in plaats van het PvdA-gedachtengoed uit te dragen en het kabinetsbeleid aan te vallen, probeert hij de coalitie in stand te houden. "Het woord 'bedrijfsleider' bedoelt Rottenberg dan ook niet als compliment", zegt Boom.

Rottenberg zegt dat Samsom zich als "ecologisch bewogen man" kan ontwikkelen tot een geweldige minister van Duurzaamheid. "Nou ja, daarmee trek je toch het tapijt onder Samsom wel een beetje weg", zegt Boom.

In hetzelfde interview zegt Rottenberg dat hij vicepremier Lodewijk Asscher wel geschikt vindt als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen.

Moment

Boom noemt de timing bijzonder, omdat de volgende verkiezingen nog ver weg zijn. Dat Rottenberg nu de opvolgingskwestie centraal stelt, komt omdat hij voorzitter is van de partijcommissie die een voorstel moet doen voor de nieuwe kandidatenlijst.

"Dat maakt zijn kritiek zo relevant", zegt Boom. Rottenberg is daarnaast ook nog voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting die het Van Waarde-project over de ideologische koers van de komende jaren leidt. Die koers moet linkser zijn dan de huidige.

Twee mogelijkheden

Boom denkt dat het binnen de PvdA nu twee kanten kan opgaan. "Echt voorspellen laat het zich niet, maar het kan de lont in het kruitvat zijn. Want er is kritiek op Samsom, alleen hield tot nu toe iedereen naar buiten toe daar de mond over dicht.

"Aan de andere kant kan het ook zijn dat de wapenbroeders van Samsom de rijen sluiten: mensen als Asscher, Dijsselbloem en partijvoorzitter Spekman, dat zij zich rond Samsom scharen en dat het daarmee weer snel over is".

Samsom heeft nu geen tijd voor kritiek Rottenberg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl