Boze boeren in Brussel bekogelen de agenten behalve met stro, ook met eieren.
NOS Nieuws

Nog geen akkoord EU-landen over steun boeren

In Brussel zijn Europese ministers van Landbouw nog niet tot een akkoord gekomen over steun aan boeren. De Europese Commissie had voorafgaand aan het overleg voorgesteld de boeren te helpen met 500 miljoen euro extra.

De bewindslieden zijn het erover eens dat de boeren steun moeten krijgen, maar ze zijn verdeeld over de vorm van de steun. Ze komen volgende week in Luxemburg opnieuw bijeen.

In Brussel werd vandaag door duizenden boeren geprotesteerd. Ze willen hulp vanwege de lage prijzen voor hun vlees en zuivel. Bij het protest braken rellen uit toen boeren probeerden door barricades te breken. Agenten werden bekogeld met eieren en er werden autobanden in brand gestoken. De ME zette het waterkanon in.

Marktwerking

Onder meer door de Russische boycot van Europese landbouwproducten zijn de prijzen de afgelopen tijd gedaald. Vicepresident van de Europese commissie Jyrki Katainen zei dat de steun moet worden gezien in de context van de eerdere steunmaatregelen die volgden op de Russische landbouwboycot. Daarbij benadrukte hij dat de Europese Commissie verder niet aan de marktwerking wil tornen.

Ook Nederland wil niet dat de minimumprijzen voor landbouwproducten worden verhoogd. "Wat we echt niet moeten willen is terug naar het begin van de jaren 90", sprak staatssecretaris Dijksma in Brussel. "Toen werd er eigenlijk geproduceerd voor die minimumprijzen en dat leidde tot boterbergen en melkplassen die zijn weerga niet kennen en dat lijkt me geen duurzame oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl