Na de dood van Cecil laaide het protest op

Tandarts die leeuw Cecil doodde toont weinig berouw

De Amerikaanse tandarts die afgelopen zomer leeuw Cecil doodschoot, heeft voor het eerst een interview gegeven. Tegen AP en The Minneapolis Star Tribune zegt Walter Palmer dat hij morgen weer aan het werk gaat. "Ik heb veel personeel en het doet me pijn dat hun levens zo verstoord zijn", zegt hij.

Toen eind juli bekend werd dat Palmer degene was die de geliefde Zimbabwaanse leeuw had gedood, verzamelden demonstranten zich bij zijn tandartsenpraktijk in de staat Minnesota. Ook zijn huis in Minneapolis en zijn vakantiehuis in Florida werden belaagd door activisten.

Dit was vooral moeilijk voor mijn vrouw en dochter, ook zij werden bedreigd op sociale media.

Walter Palmer

Bedreigingen

Op sociale media werd hij bedreigd en werd opgeroepen tot geweld tegen hem. "Dit was vooral moeilijk voor mijn vrouw en dochter. Ook zij werden bedreigd. Ik begrijp niet dat mensen hun dat aandoen, terwijl zij er totaal los van staan."

Palmer probeerde zoveel mogelijk uit de publiciteit te blijven. Hij zegt dat hij tijd wilde doorbrengen met familie en vrienden en vanwege zijn veiligheid weinig van zich liet horen. Hij was naar eigen zeggen niet ondergedoken, zoals verschillende media meldden.

Onlangs is zijn praktijk River Bluff al heropend, zonder Palmer. Nu gaat hij zelf ook weer aan het werk als tandarts. "Mijn personeel en patiënten hebben mij nodig en ze willen me terug", zegt hij.

Cecil in het Hwange National Park

'Jacht was legaal'

Over de jacht zelf verwijst Palmer naar zijn schriftelijke verklaring. Daarin staat dat hij niet wist dat de leeuw zo geliefd was. "Als ik had geweten dat deze leeuw een naam had en zo belangrijk was voor Zimbabwe en voor onderzoek, had ik hem niet gedood", zegt Palmer nu. "Ik vertrouwde volledig op de kennis van de gidsen om veilig te kunnen jagen. Niemand van ons kende de naam van deze leeuw."

Onderzoekers van de Britse universiteit van Oxford volgden Cecil met een GPS-halsband. Daarnaast was Cecil de koning van het Hwanga National Park en daarmee een symbool voor Zimbabwe. Hij was niet bang voor mensen en liep op zijn gemak langs alle safari-jeeps.

Palmer zegt wel spijt te hebben van wat er is gebeurd, maar zegt dat tijdens de nachtelijke jacht Cecils halsband niet was te zien tussen de manen. Ook wijst Palmer erop dat het niet illegaal is om te jagen op leeuwen met een halsband.

De tandarts weet nog niet of hij ooit weer gaat jagen in Zimbabwe. "Ik heb daar altijd prachtige jachtpartijen gehad. En ik heb altijd de regels gevolgd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl