Twee vluchtelingen die net in München zijn aangekomen
NOS Nieuws

Tussen de duizenden vluchtelingen in München

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

Door verslaggever Jeroen de Jager

In de Neue Messe, de jaarbeurs van München, is het een puinhoop. Het is de grootste opvanglocatie voor de vluchtelingen die in de stad arriveren. In twee dagen tijd zijn er bijna 3000 migranten gehuisvest.

De vluchtelingen worden opgevangen in drie enorme hallen, elk met de grootte van een voetbalveld. In twee hallen staan veldbedden. De andere hal is ingericht als kantine en dient als distributiecentrum voor kleding. Overal zijn mensen, duizenden zijn het er. Zittend, liggend, slapend, hangend, etend. Ze zijn alleen, in groepjes, of met familie.

Noodopvang

In hal C2 en C3 staan samen 2000 veldbedden. Een hal is voor de mannen, de andere voor vrouwen en kinderen. Her en der liggen hoopjes mens onder dekens te slapen. Kinderen voetballen tussen de slapers. Onder de bedden liggen de afvalresten van de voorbije nacht: verpakkingen, blikjes, etensresten, plastic bekertjes. Er zijn bijna geen vuilnisbakken.

De meeste vluchtelingen slapen een of twee nachten in deze geïmproviseerde noodopvang. Zij reizen daarna door naar hun volgende bestemming. De migranten komen vaak terecht bij familie, vrienden of een definitieve opvanglocatie in een andere Duitse stad. Soms vertrekken ze naar een ander land.

In de toiletruimten staat een groepje Irakese jongeren. Ze staan zich te wassen en te scheren aan de wastafel. Douches zijn er niet. Een van hen vertelt dat hij vijf dagen geleden voor het laatst heeft gedoucht.

In de hallen in de Neue Messe staan 2000 veldbedden

Vrijwilligers

Er zijn veel vrijwilligers aan het werk in de hallen. Ze hebben spullen ingezameld in hun omgeving en zijn op eigen initiatief naar de Neue Messe gereden. Ze delen de spullen ook zelf uit.

's Ochtends ruimen vrijwilligers de troep op met een bezem. Er komen vandaag immers weer nieuwe mensen. Hoeveel is nog niet duidelijk. Vanwege de grote aantallen vluchtelingen dat naar München reist, is besloten om ook treinen naar andere plaatsen in het land te laten rijden.

  • NOS / Jeroen de Jager
    Duitse vrijwilligers aan het werk in de noodopvang
  • NOS / Jeroen de Jager
    Duitse vrijwilligers delen spullen uit in de Neue Messe

Nieuwe migranten

In de loop van de middag komen er nieuwe migranten aan in München. Ze lopen in groepjes langs dranghekken waarachter Duitsers staan te kijken. Er klinkt applaus als de vluchtelingen komen aanlopen. Een Duitse vrouw geeft zomaar 50 euro aan een vader met twee kinderen.

De vrouw heeft tranen in haar ogen als ze vertelt dat het leed van de kinderen van vluchtelingen haar veel doet. "Thank you", zegt de vader van de twee kinderen. Verderop houden migranten bordjes vast waarop dezelfde woorden staan geschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl