'Er is geen verschil tussen ons, ik had hier ook kunnen zitten'

'Ze hebben dezelfde haren, dezelfde motivatie, dezelfde oorlogsellende'

Twee Nederlandse tandartsen van Afghaanse afkomst zijn afgelopen weekend naar Hongarije gereisd om hulp te bieden aan vluchtelingen die daar zijn gestrand. Ze namen spullen mee die ze hadden gekregen van vrienden, familie en patiënten.

"We kunnen niet naar Afghanistan gaan, we kunnen niet naar oorlogsgebieden gaan", legt Jamshed Tairie uit Den Haag hun actie uit. "Wel kunnen we een klein gebaar maken van: wij zijn met jullie."

Het tweetal vertrok zaterdagmiddag in een geleend busje met hulpgoederen naar Boedapest. Daar aangekomen bleek dat de vluchtelingen vooral honger hadden. "We hebben meteen koekjes uitgedeeld, jus d'orange, Nederlandse jam, kaas en melk."

Thuisfront

Voor een aantal mensen die geen geld hadden, kochten de tandartsen treinkaartjes, zodat ze konden doorreizen naar de Oostenrijkse grens. Tairie leende een jongen zijn telefoon om te bellen met het thuisfront. Die waarschuwde zijn moeder om de reis naar Europa niet te maken, omdat het veel te gevaarlijk is.

Tairie kan zich goed inleven in de situatie van de vluchtelingen. "Ik had hier ook kunnen zitten. Je ziet geen verschil tussen mij en hen. Ze hebben dezelfde haren, dezelfde kleur, dezelfde motivatie, dezelfde oorlogsellende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl