Fränk Schleck pakt de zestiende etappe in de Vuelta
NOS Wielrennen

Fraaie ritzege Schleck, Dumoulin beperkt schade

Fränk Schleck is winnaar geworden van de zestiende etappe in de Vuelta, de laatste van drie zware bergritten met de aankomst bergop. De Luxemburger van Team Trek soleerde in de rit van Luarca naar Ermita de Alba naar de zege.

Tijdens de helse slotklim (6,8 kilometer à 11,1 procent met een uitschieter van 21,6 procent op 3 kilometer van de meet) reed Schleck weg bij Rodolfo Torres. Hij was samen met de Colombiaan overgebleven van een vroege kopgroep van tien renners.

Dumoulin weert zich kranig

Tom Dumoulin moest in de laatste zware kilometer de toppers laten gaan, maar hield de schade beperkt tot een kleine halve minuut van Joaquim Rodríguez en Fabio Aru, die een hevige strijd leverden om de leiding in het algemeen klassement.

Aru kwam twee seconden na zijn Spaanse rivaal over de streep en dat was één tel te veel om in het bezit te blijven van het rode leiderstricot. Dumoulin staat op 1.51 van de leider. Dinsdag is een rustdag, woensdag wacht de renners een tijdrit over 38,7 kilometer in Burgos.

Het routeboek van de zestiende etappe vermeldde zes cols (twee van de derde categorie, drie van de tweede en één van de eerste), voordat de helse slotklim werd bereikt. Al snel werd duidelijk dat de rit een strijd op twee fronten zou opleveren. Tien vluchters (George Bennett, Cyril Lemoine, Moreno Moser, Tsgabu Grmay, Omar Fraile, Carlos Verona, Pierre Rolland, Fränk Schleck en Rodolfo Torres) kregen de ruimte en pakten een maximale voorsprong van 22 minuten.

Na de voorlaatste klim, de Alto de La Cobertoria (eerste categorie), waren Schleck en Torres over als koplopers en bestond ver daarachter de allengs uitdunnende groep met favorieten nog uit achttien renners, onder wie de zich knap handhavende Dumoulin.

Tandvlees

Terwijl Schleck vooraan op drie kilometer van de finish wegreed bij Torres, nestelde Aru's ploeggenoot Mikel Landa zich op kop van de groep met favorieten, die in de slotklim uitdunde tot een negental.

Dumoulin hield lang het wiel van Landa, maar in de laatste kilometers kreeg hij het lastig. Op zijn tandvlees haakte de Limburger steeds weer aan, maar in de slotkilometer lukte dat niet meer. Hij hield de schade beperkt, waardoor in de tijdrit van woensdag volop kansen liggen voor de specialist.

Terwijl de klassementsrenners knokten om de seconden zat Schleck al na te genieten van zijn eerste ritzege in de Vuelta. Hij won er wel al twee in de Tour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl