NOS Nieuws

Meer Nederlandse bankiers verdienen meer dan miljoen

De grootverdieners onder de bankiers zitten in het Verenigd Koninkrijk. In 2013 streken daar bijna 2100 bankiers een jaarsalaris inclusief bonussen op van meer dan een miljoen euro. In Nederland verdienen 32 bankiers een miljoen of meer. Dat zijn er vijf meer dan het jaar ervoor.

Griekenland telt maar één bankier met een salaris van meer dan een miljoen euro.

In de hele Europese Unie waren er twee jaar geleden 3178 bankiers die een miljoenensalaris opstreken, 352 minder dan in 2012, blijkt uit onderzoek van de EBA (.pdf), de Europese toezichthouder op de banken.

De daling van het aantal miljoenensalarissen is volgens EBA vooral het gevolg van wisselkoersen en minder winst bij de banken, waardoor vooral de bonussen lagen uitvielen.

Koploper

De omvangrijke Britse bankenwereld is koploper en heeft ook de grootste uitschieters. Het gros, 1470 bankiers, verdient tussen de 1 en 2 miljoen euro. 84 bankiers verdienen meer dan 5 miljoen euro per jaar. De grootste verdiener kreeg 1,1 miljoen euro salaris en daarbovenop 17,3 miljoen euro aan bonussen.

Ook Duitse en Franse banken zijn goed van betalen, met respectievelijk 397 en 162 miljonairs.

Bonus aan banden

Van de Nederlandse bankiers verdienen er 27 tussen de 1 en 2 miljoen euro, en vijf komen tussen de 2 en 3 miljoen euro uit. Het gros is lid van de raad van bestuur, en een handvol zijn zakenbankiers of retailbankiers.

De EBA ziet een dalende trend en verwacht dat die na 2013 is doorgezet. Sinds de financiële crisis zijn de salarissen en vooral de bonussen aan banden gelegd. Het Europese bonusplafond is nu maximaal 100 procent en in uitzonderlijke gevallen mag de bonus maximaal twee keer een jaarsalaris zijn. Nederland is nog strenger: de bonus mag hier maximaal 20 procent van het salaris zijn.

Sommige banken proberen de lagere bonussen te compenseren door het vaste salaris te verhogen. De voorgenomen salarisverhoging door de top van ABN Amro stuitte begin dit jaar op grote verontwaardiging. De verhoging werd uiteindelijk teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl