NOS Nieuws

Duitse coalitie is het eens over aanpak vluchtelingenprobleem

Merkel over het vluchtelingenprobleem

De Duitse regeringspartijen CDU/CSU en SPD zijn het eens over de voortzetting van het vluchtelingenbeleid. Er wordt 6 miljard euro uitgetrokken om volgend jaar 150.000 asielzoekers op te vangen. Dat hebben bondskanselier Merkel en vice-kanselier Gabriel na afloop van het overleg bekendgemaakt.

Verder willen zij dat de EU een "krachtsinspanning doet" om de toestroom van de afgelopen weken te verwerken. Merkel zei dat een "solidaire en eerlijke verdeling van vluchtelingen" noodzakelijk is. Duitsland verwacht dit jaar 800.000 vluchtelingen, vier keer zoveel als vorig jaar. EU-landen in met name het oosten van Europa zijn niet of slechts met grote tegenzin bereid om vluchtelingen op te nemen.

Het afgelopen weekend alleen al kwamen 20.000 asielzoekers Duitsland binnen. Merkel zei dat de vluchtelingen op bescherming kunnen rekenen, maar dat zij die geen kans op asiel hebben snel naar hun land terug moeten keren.

Merkel zei verder dat zij vasthoudt aan het zogeheten Dublin-akkoord, waarin is afgesproken dat asielzoekers alleen asiel kunnen vragen in het land waar ze de EU binnenkomen. De afgelopen week liet Hongarije vluchtelingen die naar Duitsland wilden, doorreizen zonder hen te registreren. Dat laatste gebeurde overigens met toestemming van Merkel zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl