Clara Hughes tijdens een trainingssessie in 2012
NOS Wielrennen

Hughes onthult dopingschorsing uit 1994

Clara Hughes is bij de WK wielrennen in 1994 op Sicilië positief getest op het gebruik van efedrine en is daarvoor drie maanden geschorst geweest ná het seizoen. Dat laat de Canadese weten aan CBC News.

De 42-jarige Hughes, die behalve als wielrenster ook bekendheid verwierf als succesvol schaatsster, weet niet hoe het verboden middel in haar lichaam is gekomen.

Zwijgen

"Ik heb er nooit over gesproken. Daar is geen excuus voor. Ik ben er misselijk van, echt misselijk. Ik weet dat ik niks verkeerds heb gedaan", aldus Hughes, die destijds het advies kreeg om haar schorsing - een paar maanden na de WK - stil te houden.

Wielerbond Cycling Canada weet niet waarom de kwestie destijds zo is behandeld. Noch het wereldantidopingbureau WADA noch de Canadese antidopinginstantie CCES bestond in die tijd.

Ik zal nooit weten of iemand toen iets in mijn drinken heeft gedaan.

Clara Hughes

Sabotage?

Hughes heeft twee verklaringen voor de positieve test: of het laboratorium heeft een fout gemaakt, of iemand heeft haar willen saboteren.

"Mijn drinkbeker zat op mijn fiets toen ik naar het toilet ging. Ik weet nog dat ik mijn fiets liet staan. Ik zal nooit weten of iemand toen iets in mijn drinken heeft gedaan, of dat er iets in het laboratorium is gebeurd.

  • AFP
    Clara Hughes tijdens de WK wielrennen van 1995, als ze in het geheim haar straf heeft uitgezeten
  • EPA
    Clara Hughes wint goud op de 5.000 meter in 2006

Zomer- én Winterspelen

Hughes heeft zowel op de Zomer- als Winterspelen een medaille gewonnen. Ze begon haar loopbaan als schaatsster, maar stapte in 1990 over naar wielrennen, om in 2000 weer de schaatsen onder te binden.

In 1996 greep ze als wielrenster brons in de wegwedstrijd én de individuele tijdrit. Als schaatsster voegde ze daar nog vier olympische medailles aan toe, met als hoogtepunt het goud op de 5.000 meter in 2006.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl