NOS Nieuws

Hotels in de lift

De zaken in de hotelsector blijven goed gaan. Al twee jaar lang op rij neemt de omzet toe en ook het aantal overnachtingen stijgt. In het laatste kwartaal boekten hotels in vergelijking met vorig jaar 5,3 procent meer omzet, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hotels zijn per saldo minder hard door de crisis geraakt dan de andere horecabranches zoals restaurants en café's. Alleen in 2009 liep de omzet terug maar in 2010 steeg die weer. Vorig jaar overtrof de omzet die van 2008 en waren hotels de crisis dus te boven. Met gemiddeld ruim vier op de tien kamers ligt de bezettingsgraad in de periode januari tot mei iets hoger dan vorig jaar.

De omzetgroei zat vooral in het groeiende aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen. Die steeg met 6,3 procent. Dat is bijna twee keer zo hard als de Nederlandse toerist die een hotel neemt. Ook zakelijke gasten en het bedrijfsleven maakten meer gebruik van hotels.

Eenderde meer hotels

Het aantal hotels is ondanks de crisisperiode in de afgelopen zeven jaar met ruim een derde toegenomen. Het zijn vooral kleine hotels en accommodaties, zoals bed & breakfast gelegenheden met vaak maar 1 persoon op de loonlijst. Eind juni telde Nederland 3660 hotelbedrijven en 4000 vestigingen. Mensen die particulier een bed verhuren telt het CBS niet mee.

De meeste hotelvestigingen staan in Zeeland. Per 10.000 inwoners zijn er 6 hotels. In Flevoland staan het minste aantal hotels, 1 op de 10.000 inwoners. Zuid-Holland telt iets meer hotelvestigingen. In Noord-Holland groeit het aantal hotels het snelst. Deze provincie telt nu 1055 hotelvestigingen tegen 710 in 2008.

Airbnb

Tegelijkertijd hebben de hotelketens toenemende concurrentie van particulieren die kamers verhuren. Zo worden via het platform Airbnb in Nederland inmiddels 15.000 kamers aangeboden.

Daarmee is Airbnb stukken groter dan de hotelketens. Van der Valk komt na Airbnb op de tweede plaats met 8.400 kamers. Volgens eerder onderzoek van KPMG zegt 40 procent van de hotels last te hebben van initiatieven als Airbnb.

Particulieren

Op dit moment zegt 1 procent van de Nederlanders dat ze hun woning, of een deel daarvan, weleens verhuren. Maar 6 procent zegt dat ze hun woonruimte in de toekomst best willen aanbieden voor verhuur.

De hotelbranche hekelt de in hun ogen ongelijke regelgeving. Particulieren hoeven niet altijd toeristenbelasting af te dragen bijvoorbeeld. En er zijn geen eisen ten aanzien van brandveiligheid bijvoorbeeld. Sommigen gemeenten, zoals Amsterdam waar Airbnb verreweg het grootst is, laten particuliere verhuurders wel al toeristenbelasting betalen.

Hotels doen goede zaken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl