NOS NieuwsAangepast

Iran: oorloghitsende taal PVV'er

De ambassadeur van Iran (.pdf) heeft fel gereageerd op het pleidooi van PVV-Kamerlid Kortenoeven voor een oorlog tegen zijn land.

Dinsdag zei Kortenoeven dat het Westen een "preventieve oorlog" moet beginnen tegen Iran, omdat hij vreest dat dit land over niet al te lange tijd over kernwapens beschikt.

'Weerzinwekkend'

In een reactie zegt de ambassadeur dat de PVV "oorlogshitsende, weerzinwekkende en racistische" standpunten heeft. Ook stelt hij dat deze uitspraken de geloofwaardigheid van Nederland kunnen ondermijnen.

Kortenoeven heeft zijn standpunt inmiddels genuanceerd. Hij zei dat hij niet had gepleit voor het bombarderen van Iran. Wel is hij voor preventieve acties van de VS en Israël tegen de nucleaire installaties van Iran.

'Heen-en-weer'

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken benadrukt nogmaals dat Nederland niet van plan is militair in actie te komen tegen Iran en dat de uitspraken van de PVV niet namens het kabinet gedaan.

"Misschien doet Iran wel net alsof ze dat niet begrijpen.", zegt hij. Hij voegt eraan toe dat Iran zich aan internationale afspraken moet houden.

PVV-leider Wilders zegt over de reactie van Iran: "Laat ze het heen en weer krijgen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl