NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks: Dick Berlijn wilde 50 JSF's

De hoogste militair van het Nederlandse leger in 2005, Dick Berlijn, wilde dat Nederland vijftig Joint Strike Fighters zou aanschaffen. Dit moest volgens Berlijn gebeuren voor de verkiezingen van 2007, zodat de JSF-toestellen geen verkiezingsonderwerp zouden worden, staat in een nieuw uitgelekt ambtsbericht op WikiLeaks.

Opmerkelijk is ook dat de Amerikanen in die tijd bezorgd waren dat spanningen over de JSF zouden leiden tot minder bereidheid van Nederland om in Afghanistan te blijven. Die spanningen hadden te maken met Amerikaanse bedenkingen over de ontwikkeling van de F-136-motor voor de JSF, waar de Nederlandse industrie grote belangen in heeft.

"Het schrappen van het F-136-programma zou de Nederlandse deelname aan de JSF in gevaar kunnen brengen en kunnen leiden tot twijfels over de VS als defensiepartner, net op het moment dat we de Nederlanders vragen samen met ons in Afghanistan te blijven", schrijft de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Clifford Sobel aan zijn regering.

Tegenwicht

Het ambtsbericht is in 2005 geschreven, voorafgaand aan Sobels afscheid in Nederland. Uit het bericht blijkt vooral dat de Amerikaanse regering Nederland als een belangrijke bondgenoot in Europa ziet. Samen met de Britten biedt Nederland volgens Sobel een stevig tegenwicht tegen Duits-Franse inspanningen om de Europese Unie meer los te weken van de Verenigde Staten.

Ook buiten Europa zien de Amerikanen een belangrijke rol voor Nederland. Bijvoorbeeld om de invloed van Venezuela in te perken. "De Nederlanders hebben strategische belangen in het Caribisch gebied en maken zich ernstige zorgen over de bemoeizucht van Chávez in de regio. Als we Nederland overhalen nog actiever de strijd aan te binden met de destabilisatiepogingen van Chávez, zou ons dat een betrouwbare Europese partner in de regio opleveren."

Volgens de toenmalige ambassadeur hebben de Amerikanen en Nederland een 'vergelijkbaar wereldbeeld' en zou de VS Nederland daarom moeten helpen een grotere rol te spelen op het wereldtoneel. 'Het kan enige inspanningen vereisen, maar als we de Nederlanders meer in de schijnwerpers leiden, betaalt zich dat royaal terug. De Nederlandse kwalificaties, geloofwaardigheid en capaciteiten maken hen effectieve leiders in een groot aantal regio's en op een groot aantal terreinen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl